© Skiinformatie.nl

Uitzonderlijk: lawinegevaar op hoogste niveau in delen van de Alpen

In sommige delen van de Alpen is het lawinegevaar opgelopen tot het allerhoogste niveau: Stufe 5. Dit betekent dat er sprake is van een zeer groot lawinerisico, waarbij zelfs op relatief vlak terrein spontane, grote lawines kunnen optreden. Deze omstandigheden zijn uitzonderlijk en ontstaan doorgaans na extreme sneeuwval in combinatie met instabiele sneeuwlagen.

Niveau 5 van 5

Volgens het Italiaanse lawinebulletin voor de regio Valle d’Aosta is het lawinegevaar op 17 april 2025 verhoogd naar niveau 5. Ook in de Franse Noordelijke Alpen, zo meldt Météo-France, geldt momenteel lawinerisico niveau 5. In beide gebieden waarschuwen de autoriteiten voor spontane lawines die zelfs infrastructuur en dorpen kunnen bedreigen.

Hoe vaak komt niveau 5 voor?

Lawinegevaar niveau 5 komt zeer zelden voor in de Alpen. In tegenstelling tot wat men soms denkt, wordt dit niveau niet enkele keren per seizoen afgegeven, maar slechts in uitzonderlijke situaties. Zo werd niveau 5 in Tirol voor het laatst gemeld in 2014 (Osttirol) en daarvoor in 1999, tijdens de tragische lawineramp in Galtür. De huidige situatie is dus echt uitzonderlijk te noemen.

Binnenblijven

In veel gebieden wordt aangeraden binnen te blijven vanwege het grote lawinegevaar en noodweer. Zelfs in het Zwitserse Brig, dat in het dal ligt, dienen de inwoners nu binnen te blijven. De regering in Zwitserland heeft in Wallis ‘besondere Lage’ uitgeroepen, waarmee bedoeld wordt dat er een bijzondere noodsituatie is. Voor actuele informatie en waarschuwingen: raadpleeg altijd de officiële lawinebulletins van Italië (AINEVA), Frankrijk (Météo-France) of Oostenrijk (Lawinenwarndienst).

Val d’Aosta zwaar getroffen

In Valle d’Aosta is de situatie extreem: het lawinegevaar is ook hier opgelopen tot niveau 5, het hoogste waarschuwingsniveau. Door hevige regen en sneeuw zijn er modderstromen, overstromingen en aardverschuivingen gemeld op meerdere plekken. In Issogne en Fontainemore zijn huizen ontruimd, en in dorpen als Gressoney, Donnas en Aosta moest de brandweer ingrijpen vanwege wateroverlast. De sneeuwgrens zakte tot 700 meter, en op sommige plaatsen viel bijna 500 mm neerslag in 24 uur. Meerdere regionale wegen zijn afgesloten, en in diverse valleien kwamen lawines tot in het dal. Tot middernacht geldt code oranje voor overstromings- en aardverschuivingsgevaar.

Lees meer:

Deel dit artikel:

Waar ben je naar op zoek?