Het was bar en boos gisteren in de Alpen. Storm ‘Petra’ zette Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland letterlijk en figuurlijk op z’n kop. De harde wind, regen en sneeuw zorgden voor flink wat chaos. Hieronder een overzicht van de verschillende gebeurtenissen in de Alpen.
Overstromingen en modderlawines
Zoals je gisteren al hebt kunnen lezen, was het behoorlijk chaotisch in Oostenrijk. Daar zorgde het noodweer niet alleen voor overstromingen, maar ook voor modderlawines. In Hattingberg werden zelfs 75 mensen afgesloten van de buitenwereld, omdateen modderlawine de Oberdorfstraße bereikte.
Stroomuitval
Storm Petra heeft meerdere huizen zonder stroom gezet. Zo’n 1500 huishoudens in Flachgau, Tennengau en Lungau (Salzburgerland) hadden geen stroom door de storm. Maar ook in andere delen van Oostenrijk hield de elektriciteit ermee op. Onder andere in Opper-Oostenrijk.
Harde windstoten
Storm ‘Petra’ ontstond rond maandagavond in het noorden van Frankrijk. Vanaf daar trok ze oostwaarts over de Alpen. In de dalen en dorpen waaide het hard, maar in de bergen ging het helemaal los. Windstoten met orkaansnelheden raasden over de toppen. Op de Feuerkogel (Opper-Oostenrijk) werden windstoten van wel 140 km/u gemeten. Het skigebied van Ischgl kon vanwege de storm gisteren niet opengaan. Hier werden windstoten van wel 124 km/u gemeten.
In Zwitserland ging het helemaal tekeer. De storm raasde met windstoten van wel 171 km/u over de Bantiger in Zwitserland. Het treinverkeer raakte daardoor ontregeld en de brandweer moest continu bomen van de weg ruimen.
Hoge waterstanden in Duitsland
Duitsland heeft sinds dinsdagochtend een aantal angstige momenten meegemaakt. Vooral het zuiden en zuidwesten van Duitsland staat op z’n kop door de sneeuw, harde wind en regen. De politie en brandweer zijn bijna continu in actie en er geldt een alarm voor hoogwater en overstromingen. Het water in de rivieren blijft stijgen en komt regelmatig over de oevers (bij de Saar, Moezel, Neckar en Donau). Storm Petra heeft al meerdere bomen omgeblazen en de schade loopt flink op.
Volgens de Duitse weerdienst (DWD) is het nog niet voorbij na de storm. De regen blijft met flinke hoeveelheden aanhouden.
Lawinegevaar omhoog
De regen, harde wind en verse sneeuw hebben het lawinegevaar omhoog geschroefd. De lawinedienst meldt dat het lawinegevaar vooral erg hoog is boven de boomgrens. Met name op steile bergwanden kan de sneeuw gemakkelijk gaan schuiven. Het lawinegevaar schommelt tussen niveau 3 en 4 op de schaal van 5. Lawines kunnen dus spontaan afgaan.