© Pixabay

Record achteruitgang van gletsjers

In 2017 werd een grote achteruitgang van de Oostenrijkse gletsjers geregistreerd. Meer dan ooit te voren. In de periode 2016/17 heeft zich de grootste achteruitgang sinds 65 jaar voorgedaan. 

Gemiddelde afname

De periode 2016/17 heeft een sterke afname van de Oostenrijkse gletsjers gebracht. Het gemiddelde lengteverlies van de 75 gletsjers bedroeg 25,2 meter, zo blijkt uit het vrijdag gepresenteerde gletsjerrapport 2016/17.

Oorzaak sterke afname

De belangrijkste oorzaak voor de sterke achteruitgang van de Oostenrijkse gletsjers is de uitzonderlijk warme zomer van vorig jaar. Daarnaast hebben de warme winter en de matige sneeuwval in het seizoen van 2016/17 geen positieve invloed gehad op de gletsjers. Zo viel er op veel plekken slechts de helft tot tweederde van de gemiddelde neerslag. ”Gemiddeld was het een graad te warm”, zo zegt Kellerer-Pirklbauer, geoloog aan de Universiteit van Graz.

Hoogste teruggang overschreden

Waar de hoogste teruggang in het jaar 2015/16 nog 65 meter was, is dit in het jaar 2016/17 overschreden door maar liefst zes gletsjers. De hoogste teruggang werd gemeten op de Gepatschferner in de Ötztaler Alpen, waar het ijs maar liefst 125 meter aan lengte verloor. Verder nam de Waxeggkees in de Zillertaler Alpen af met 120 meter, gevolgd door Winkelkees in de Ankogel-Hochalmspitzgruppe met 118 meter. Daarachter nam de Alpeinerferner in de Stubaier Alpen af met 95 meter. Als laatst nam de Freiwandkees in de Glocknergruppe af met 89 meter.

De toekomst van Oostenrijkse gletsjers

De toekomst van de Oostenrijkse gletsjers ziet er somber uit. “Het smelten zal doorgaan”, aldus Gerhard Karl Lieb, hoofd van de meetdienst en geoloog aan de Universiteit van Graz. Vooral de zomer speelt hierin een cruciale rol. Warme zomers en matige neerslag zorgen voor de afname van de gletsjers. Een koele en regenachtige zomer zou goede voeding zijn voor de gletsjers.

Lieb en Kellerer-Pirklbauer werken bij het Instituut voor Geografie en Ruimtelijk Onderzoek van de Universiteit van Graz. Zij onderzoeken onder andere de natuurlijke processen in het hooggebergte.

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?