Chocoladecake- en glazuur, een abrikozenvulling en slagroom. Volgens mij bestaat er geen betere smaakcombinatie. De Sacher-Torte biedt het beste van al deze ingrediënten én erg belangrijk: dit toetje is volledig Oostenrijks. Ben je op wintersport, dan raden we je aan deze taart te proeven. We hebben een paar interessante feitjes over de Sacher-Torte voor je op een rijtje gezet.
Herkomst van de Sacher-Torte
De Sacher-Torte heeft een hele rijke geschiedenis die begon in Wenen in 1832 toen de 16-jarige Oostenrijker Franz Sacher de taart bedacht. Franz was toentertijd leerling in de keuken van kanselier Klemens von Metternich en kreeg de opdracht een nieuwe ‘vrouwelijke’ taart te bedenken. De intense chocoladetaart was de uitkomst van deze opdracht. Franz bleef niet bij dit restaurant werken, maar begon zelf een zaak. De taart was namelijk een onwijs succes! In 1876 is restaurant Sacher door de zoon van Franz geopend, later kwam daar ook Hotel Sacher bij. Tot de dag van vandaag worden hier nog de originele Sacher-Torten gebakken.
Het recept is overigens strikt geheim, niemand weet de precieze ingrediënten en hoeveelheden daarvan. Dat is zelfs gerechtelijk vastgelegd na een ruzie in 1934 over dat alleen de familie Sacher de taart mag verkopen. Er staat een recept online op de website, maar daarbij wordt duidelijk vermeld dat dit ‘ongeveer’ de ingrediënten zijn.
Interessante feitjes
Hoe goed ken jij de Sacher-Torte? Wist je bijvoorbeeld dat je de originele taart maar via zeven manieren kunt kopen: bij Hotel Sacher in Wenen en Salzburg, bij Café Sacher in Graz, in de Sacher Shop in Bolzano, bij de Duty Free op het vliegveld van Wenen en via de online shop van Sacher.
Het origineel is te herkennen aan het streepje
In 1963 is gerechtelijk vastgelegd dat alleen Sacher de originele Sacher-Torte mag verkopen. Waaraan je deze taart kunt herkennen? Dat is de naam. In Hotel Sacher verkopen ze de: Original Sacher-Torte, alle andere bakkers bieden een Sachertorte aan. Het verschil is het streepje tussen Sacher en Torte.
Jaren oud recept
Aan het recept van de Sacher-Torte is de afgelopen 185 jaar niets meer veranderd. Het echte recept is natuurlijk topgeheim, maar een benadering van het originele recept staat op de officiële Sacher website.
Jaarlijkse verkopen
De Sacher-Torte wordt maar liefst 360.000 keer per jaar bij Sacher verkocht. Als je in Wenen bent, is dat een bezoekje zeker waard! Waarschijnlijk moet je in de rij aansluiten, maar voor € 7,- heb je dan wel de enige echte Sacher-Torte geproefd.
Uitbreiding Hotel Sacher
In 1988 is Sacher exterprise vergroot met een hotel in Salzburg. Het bestaande ‘Österreichischer Hof’ is overgenomen en tot een nieuw Sacher Hotel gemaakt. In 1994 werden de Sacher Hotels onderdeel van de ‘Leading Hotels of the World’. In 2003 is er ook nog een Sacher vestiging in Graz geopend onder de naam Café Sacher.
Een wereldbekende taart
Vooral inwoners van Duitsland, Italië, Frankrijk, Amerika en verschillende landen in Azië zijn gek op de Sacher-Torte. Zo is er bijvoorbeeld een Nationale Sachertorten dag in Amerika, op 5 december elk jaar. Wie had dat gedacht?!
Zin in een avondje Oostenrijkse gerechten koken? Download hier een gratis e-book vol recepten!