Skiën in Tsjechië stond al een tijdje op mijn bucketlist. Ik ontdek graag nieuwe bestemmingen en ben altijd op zoek naar verborgen pareltjes. Skigebied Špindlerův Mlýn (ook wel Špindl genoemd) is vanuit Utrecht net zo ver rijden als naar menig skigebied in de Alpen, maar kende ik nog niet. Toen ik eind februari de kans kreeg om dit skigebied, dat al verschillende keren verkozen werd tot Best Czech Ski Resort, te ontdekken, twijfelde ik dan ook geen seconde. Ik vloog van Amsterdam naar Praag en reed vanuit daar in 2,5 uur naar Špindl. Hoe het is om daar te skiën, lees je in dit reisverslag. Ik kan alvast verklappen, ik was aangenaam verrast!
Kennismaken met: Špindl
Špindl is het bekendste en populairste wintersportgebied van Tsjechië. Het gebied telt iets meer dan 27 kilometer aan pistes, verdeeld over 5 deelskigebieden: Labská, Medvědín, Horní Mísecky, Svatý Petr en Hromovka. De gebieden Medvědín en Horní Mísecky zijn met elkaar verbonden, net als Svatý Petr en Hromovka. Omdat het gebied Labská slechts uit 1 afdaling bestaat, wordt er in Špindl zelf eigenlijk alleen gesproken over twee deelgebieden (ook wel arealen genoemd): Medvědín/Horní Mísecky en Svatý Petr/Hromovka.
Lees ook: 5 grootste skigebieden in Tsjechië: informatie en tips



Het grootste deel van de pistes is blauw of rood, maar er zijn ook een paar zwarte afdalingen. Zo is er dus voor ieder wat wils. De liften zijn modern, vergelijkbaar met die in Oostenrijk.
Dag 1: Skigebied Medvědín
Toen we rond 13.00 uur in Špindl aankwamen was het strakblauw. We kleedden ons daarom snel om en op naar de pistes. We skieden de eerste dag in skigebied Medvědín/Horní Mísecky. Dit gebied bestaat uit twee blauwe pistes, twee rode en één zwarte. De pistes liggen aan de zonkant en zijn lekker breed, echt perfect dus voor beginners en kinderen.
Hoe zijn de condities?
Ondanks dat de zon lekker staat de branden liggen de pistes er nog prima bij, eind februari. Het midden van Nederland heeft deze week vakantie en we horen dan ook best wel wat Nederlands om ons heen, maar overvolle terrassen en wachtrijen bij de liften zien we niet. Het prachtige uitzicht over het Reuzengebergte en de onuitspreekbare namen van de pistes en liften zorgen ervoor dat het hier echt anders voelt dan in de Alpen.
Eten op de piste en in het centrum van Špindl
Aan het eind van de middag pauzeren we op het terras van Restaurace Medvědín 1235m. Hier bestellen we een heerlijke apfelstrudel en een aperolletje. Bij de ondergaande zon gaan we nog een laatste keer de piste af. Echt genieten, want het uitzicht is prachtig en we hebben de piste zo goed als voor onszelf.


Dineren doen we de eerste avond in het centrum van Špindl, bij restaurant Elan Bar Caffe. Bij dit restaurant, waar lokale specialiteiten op de kaart staan, heb je het gevoel dat je in een berghut zit. Er hangt een heel gezellige en warme sfeer, zeker een bezoekje waard.
Dag 2: Skiën van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat
Na een goede nacht in het Pinia Hotel & Resort gaat alweer vroeg de wekker. Als ik de gordijnen opzijschuif, word ik verrast door een schitterende zonsopkomst. Het lijkt wel alsof de hemel in brand staat, wow.

Skiën voor de officiële openingstijden
Het ontbijt in het hotel sla ik vandaag over. Elke vrijdag, zaterdag en zondag kun je in de skigebieden Svatý Petr en Medvědín al de piste op voordat de gebieden officieel openen. Met een zogenaamde Fresh Track skipas, waarvan er elke dag maar maximaal 60 beschikbaar zijn, kun je van 07.30 uur tot 09.30 uur de lift nemen. Omdat de lift normaal pas om 08.30 uur opengaat, betekent dit dus dat je de pistes zo goed als voor jezelf hebt het eerste uur. Hoe kun je de dag beter beginnen?!
Daarnaast geeft de Fresh Track skipas toegang tot een luxe ontbijtbuffet in restaurant Na Pláni of restaurant Medvědín 1235m (afhankelijk van waar je skiet).


Skiën in Svatý Petr/Hromovka
We kiezen we ervoor om in Svatý Petr te gaan skiën. Om stipt 07.30 uur nemen we de moderne 6-persoons stoeltjeslift, mét stoelverwarming, naar boven. De zon, die vanmorgen nog zo mooi te zien was, heeft zich weer even verstopt, maar we hebben de perfect geprepareerde pistes helemaal voor onszelf, heerlijk! Vanaf de pistes zien we het skigebied Medvědín aan de overkant liggen. Om 09.00 uur beginnen onze magen te knorren en genieten we van een luxe ontbijtbuffet in restaurant Na Pláni, boven op de berg. We worden ontvangen met champagne en doen ons tegoed aan allerlei lekkernijen.
De rest van de dag verkennen we het skigebied Svatý Petr/Hromovka. Er is voor ieder wat wils: 2 brede blauwe pistes voor de beginners, 5 rode pistes voor de meer ervaren skiërs en zelfs een zwarte FIS World Cup-piste voor de pro’s. In vergelijking met Medvědín/Horní Mísecky zijn de pistes in Svatý Petr/Hromovka iets uitdagender, dus meer geschikt voor de iets ervarener wintersporter. De sneeuwkwaliteit is wederom goed, de pistes verrassend lang en het is gezellig druk. We vermaken ons dan ook uitstekend. Aan het eind van de middag komt de zon door en gaan we als een van de laatste de piste af.
Classy après-ski!
We sluiten de middag af in de champagne lounge, op het dak van het dalstation van de Innogy Line lift. Op het terras staan een paar grote loungebanken en stoelen met schapenvachtjes. Een bekend champagnemerk heeft de decoratie verzorgd. Lichtslingers en sfeerhaarden geven het geheel een gezellige en warme uitstraling. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht op de pistes die hier bij elkaar komen, de liften en het self-servicerestaurant. Op zaterdagen draaien er dj’s en we kunnen ons helemaal voorstellen dat je hier een mooi feestje kunt bouwen!

Avondskiën in Tsjechië
De skidag zit er dan nog niet op, want we gaan ook nog nachtskiën in skigebied Hromovka. De 1,5km-lange rode piste daar wordt elke avond van 18.00 uur tot 21.00 uur verlicht en vers geprepareerd. Als we om 18.00 uur de stoeltjeslift naar boven nemen is het bijna donker en dit levert mooie plaatjes op. De piste ligt er perfect bij en het is niet al te druk, dus we nemen het ervan. Na twee uurtjes vinden we het mooi geweest en gaan we terug naar het hotel, waar we genieten van een heerlijk avondmaal.

Dag 3: rodelen en toerskiën
Als je een dag geen zin hebt om te skiën, zijn er in Špindl nog genoeg andere dingen te doen. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het legomuseum, gaan zwemmen in het Aquapark of een ritje maken met de pistebully. Maar je kunt ook gaan rodelen. In Špindl hebben ze een 3-km lange rodelbaan en die gaan we vandaag testen.

Rodelen in Tsjechië
In het centrum nemen we een bus die ons in 20 minuutjes naar het beginpunt van de baan brengt. Hier krijgt iedereen een slee en na een korte uitleg over hoe we deze moeten besturen sjezen we de baan af. Stiekem gaat het nog best hard, maar het blijft een te gekke ervaring om door het bos naar beneden te sleeën. Aan het einde van de baan leveren we onze slee in en halen we een koffie to go.
In plaats van de bus terug te nemen naar het centrum besluiten we te gaan lopen. Een mooie wandeling van nog geen half uur, langs de rivier de Elbe. Het is meteen een goede gelegenheid om het sfeervolle Špindl beter te bekijken. In het centrum vind je pittoreske gebouwen met mooie gevels, hotels, diverse restaurantjes en een paar winkeltjes. Op verschillende plekken gaan bruggen over de rivier. De witte brug midden in het centrum is de bekendste.
Tijd voor lunch en toerskiën!
Lunchen doen we in het restaurant van Hotel Soyka. Een absolute aanrader wat mij betreft. Heerlijke typisch Tsjechische gerechten, een prachtig interieur en fijne bediening. Na de lunch staat er een activiteit op de planning die ik nog niet eerder gedaan heb: toerskiën. Kort uitgelegd: we gaan op speciale ski’s, toerski’s, en schoenen een stuk omhooglopen en vervolgens weer naar beneden skiën. Nadat we ons materiaal hebben opgehaald nemen we de stoeltjeslift in Medvědín. Als we boven zijn uitgestapt plakken we een soort vellen onder onze ski’s, die ervoor zorgen dat je niet naar beneden kunt glijden als je bergop loopt.
Vanaf het bergstation is het een uur lopen naar ons einddoel. Het gaat op sommige stukje best steil omhoog, maar over het algemeen is het goed te doen. Toch gaat na een kwartiertje lopen bij de meesten van ons een laagje kleding uit. Helaas is het vrij mistig en moeten we de mooie uitzichten er maar even zelf bij denken. Als we bij ons einddoel zijn aangekomen, halen we de vellen onder onze ski’s vandaan en zetten we onze skischoenen vast in de binding. Tijd om te gaan skiën! Eerlijk is eerlijk, na zo’n inspanning voelt het extra lekker om die bochten te draaien.


Het laatste diner van deze trip hebben we in een van de beste restaurants van Špindl: Restaurace Orange le Moon. Van voorgerecht tot dessert, alles smaakt verrukkelijk. De volgende ochtend vertrekken we in alle vroegte richting het vliegveld in Praag en zit ons verblijf in Spindl er helaas alweer op.
Špindlerův Mlýn samengevat
Ben je op zoek naar een leuke wintersportbestemming in Tsjechië met internationale allure, dan is Špindlerův Mlýn the place to go. Hoewel het skigebied niet heel groot is, kun je je hier prima een aantal dagen vermaken. De mooie brede pistes, die zo goed als allemaal door de bossen lopen, zijn goed onderhouden en de liften zijn modern. Daarnaast vervelen de prachtige uitzichten over het Reuzengebergte nooit.
Dit in combinatie met de gezellige sfeer in het bergdorp, de vele mogelijkheden om heerlijk te eten en de activiteiten die je kunt doen als je eens een dag niet wilt skiën, maken Spindl wat mij betreft een absolute aanrader.

