Plannen voor nieuwe lift in Plose van St. Andrä naar Kreuztal

Komende 1,5 jaar wordt in het Zuid-Tiroolse skigebied Plose gebouwd aan een nieuwe lift. De nieuwe 10-persoons gondel loopt straks van St. Andrä naar Kreuztal en zal wintersporters snel en eenvoudig naar boven brengen. De huidige lift stamt uit 1986 en voldoet niet meer aan de eisen die het skigebied tegenwoordig stelt. Als de bouw volgens plan verloopt, is de lift eind 2023 klaar en kunnen wintersporters vanaf seizoen 2023/2024 gebruik maken van de nieuwe lift in Plose. Meer informatie en de cijfers en feiten van de nieuwe gondel vind je hieronder.

Nieuwe 10-persoons gondel St. Andrä – Kreuztal

Een maand geleden kreeg skigebied Plose goed nieuws: de gemeenteraad van Brixen keurde de bouw van de nieuwe lift goed. De burgemeester van Brixen, Peter Brunnen, liet aan Südtirolnews weten dat het een belangrijke ontwikkeling is voor zowel het zomer- als wintertoerisme. Het is namelijk een flinke verbetering voor het ski- en wandelgebied van Plose. De oude 6-persoons gondel heeft bijna 40 jaar trouwe dienst geleverd, maar past niet meer bij de huidige wensen van het gebied. De nieuwe lift in Plose volgt straks het traject van de huidige lift, dus van St. Andrä naar Kreuztal, en moet ook voor mensen met een lichamelijke beperking toegankelijk zijn. Het is nu nog wachten op de laatste goedkeuringen en dan kan er in de nazomer van 2022 gestart worden met de bouw. Toeristen zullen hier weinig last van hebben, want de oude lift blijft draaien tot de nieuwe gondel klaar is.

Nieuwe gondel in Plose: meer ruimte en hoger comfort

De totale kosten voor de nieuwe lift in Plose komen uit op zo’n 26 miljoen euro. Dat is een hoop geld, maar gelukkig zie je dat over 1,5 jaar ook terug. Voor de 10-persoons gondel tussen St. Andrä en Kreuztal wordt extra aandacht besteed aan comfort. Zeker omdat dat juist de punten zijn waar het bij de huidige lift aan ontbreekt. De nieuwe 10-persoons gondels bieden comfortabele zitplaatsen en bij het ontwerp is rekening gehouden met mensen met een lichamelijke beperking. Zowel het dal- en bergstation en de gondels zijn ruimtelijk opgezet en het in- en uitstappen is drempelloos ontworpen. Zo kunnen mensen in een rolstoel, maar ook kinderwagens, zonder problemen gebruik maken van de nieuwe lift.

Pistekaart met nieuwe lift in Plose aangegeven

Feiten en cijfers nieuwe lift in Plose

Met de nieuwe gondel St. Andrä – Kreuztal in Plose kunnen wintersporters en wandelaars straks dus een stuk comfortabeler naar boven. Daarnaast zal ook de wachtrij, als die er al is, flink korter zijn, aangezien de capaciteit van 1800 naar 2400 personen per uur wordt verhoogd. De reistijd en het traject van de lift blijven ongeveer gelijk, maar je kunt straks wel halverwege uitstappen door de komt van het middenstation op 1620 meter hoogte. Meer feiten en cijfers van de nieuwe lift lees je hieronder.

  • Soort lift: gondel
  • Aantal personen per gondel: 10
  • Hoogte dalstation: 1067 meter
  • Hoogte middenstation: 1620
  • Hoogte bergstation: 2050 meter
  • Lengte traject: 2648 meter
  • Hoogteverschil: 983 meter
  • Snelheid: 6 meter per seconde
  • Duur rit middenstation: 4:40 minuten
  • Duur rit bergstation: 3:30 minuten
  • Capaciteit: 2400 personen per uur

Wintersport in Plose, Zuid-Tirol

Bij het horen van de naam Plose gaat er misschien niet meteen een belletje rinkelen. Het is een van de minder bekende skigebieden in het Italiaanse Zuid-Tirol, op ongeveer een kwartiertje rijden van het bekendere Brixen. Samen met Gitschberg Jochtal is het onderdeel van de bekende Dolomiti Superski. Vooral families met kinderen en beginners zullen zich snel thuisvoelen hier, want met 42 km aan pistes is het skigebied compact en overzichtelijk. Er zijn verschillende brede oefenhellingen voor beginners en voor de kids is er een uitgebreid kinderland. Maar ook de meer ervaren wintersporters kunnen hier goed uit de voeten. Waag je bijvoorbeeld eens aan de Trametsch afdaling, met 9 km de langste dalafdaling van Zuid-Tirol. En zoals dat hoort in Zuid-Tirol staat genieten hier op nummer één, dus aan fijne berghutten geen gebrek.

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?