Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Over 10 dagen start het wintersportseizoen in Kitzbühel

Wintersportredacteur

De winter komt steeds dichterbij en dat geldt ook voor de wintersportgebieden. Steeds meer berichten komen online dat de gebieden in volle gang zijn met de voorbereidingen en de openingen. Ook van dit nieuws worden wij heel blij. Kitzbühel opent namelijk al bijna de pistes!

Dit gebied heeft geen gletsjers, maar toch weten ze elke keer weer als een van de eerste hun deuren te openen. Huh, hoe kan dat dan? Het gebied heeft een geheim wapen, ze slaan namelijk de sneeuw van het vorige seizoen op! De sneeuw van vorig jaar wordt opgeslagen in zogenaamde sneeuwdepot.

Resterkogel

Aan het einde van het vorige winterseizoen zijn de pistebully’s hard aan het werk gegaan. Deze vegen namelijk alle sneeuw op een grote hoop. Over deze berg met sneeuw gaan isolatieplaten en landbouwfolie. In Kitzbühel lag al deze sneeuw opgeslagen in een sneeuwdepot op de Resterkogel. Door deze methode smelt er in de zomer maar 20% van alle sneeuw! Deze tactiek werd al eerder gebruikt op verschillende gletsjers of bijvoorbeeld in Geilo. Hier skiede men al over een laag oude en verse sneeuw.

Kitzbühel opent 14 oktober

In de eerste weken van oktober wordt de sneeuw uitgepakt. Hierna is het werk weer aan de pistenbully’s, zij moeten namelijk de berg van sneeuw verspreiden over de afdaling van de Resterkogel. Door deze sneeuwopslag en alle nieuwe sneeuwval is het een goed begin van het wintersportseizoen. Het gebied beschikt ook over meerdere sneeuwkanonnen. Vorig jaar zag het skigebied er bij de opening uit zoals op de video hieronder. Gaat dat weer gebeuren?

Dikke laag isolatie

Het lijkt heel makkelijk als de sneeuw eenmaal ligt. Er gaat wat isolatie materiaal overheen en klaar, toch? Dit is niet helemaal het geval. Door de regen en de vocht zal de sneeuw het snelste verdwijnen. Om deze reden moet de hele berg sneeuw luchtdicht ingepakt worden. Niet alleen is het luchtdicht, maar er gaan meerdere lagen isolatiemateriaal overheen. Allereerst gaat er namelijk een 10 centimeter dikke laag aan isolatieplaten overheen. Hierna wordt het helemaal ingepakt met landbouwfolie en als laatst wordt er een mat over de berg gelegd met een luchtdichte sluiting. Al deze lagen houden regen, vocht en UV straling tegen. Daardoor blijft de sneeuw optimaal.

Bijzonder weetje: deze zomer stond er een sneeuwdepot in brand in het skigebied

 

Tip voor Kitzbühel

Deze 5 afdalingen in Kitzbühel moet je gedaan hebben

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in