© Skiinformatie

Oproep aan wintersporters: neem minder risico

Oostenrijk is op dit moment in lockdown, maar er mag wel geskied worden. In de Oostenrijkse ziekenhuizen en klinieken, waar de druk op de zorg hoog is, wordt gevreesd dat net als elk jaar veel wintersporters in het ziekenhuis belanden. Daarom een oproep aan wintersporters: neem minder risico. Zo zouden veel ongelukken voorkomen kunnen worden en blijft dus ook de druk op de zorg lager.

Elk jaar weer belanden talloze wintersporters via een ongeluk op of buiten de piste in het ziekenhuis. Zodra de liften openen, openen ook de operatiekamers. In tijden dat de ziekenhuizen en klinieken al vol zitten, is elke patiënt minder natuurlijk fijn. Dat beaamt ook Rohit Arora, directeur van de Universitaire Kliniek voor Orthopedie en Traumatologie van de Medische Universiteit Innsbruck. Hij roept wintersporters op om gecontroleerd en met minder risico naar beneden te komen.

Zodra de liften openen wordt dat gemerkt

In de ziekenhuizen en klinieken in Oostenrijk die dicht bij de skigebieden liggen, worden jaarlijks vele wintersporters binnengebracht. Arora: “Zodra de liften openen, merken we dat in de kliniek. Dat hebben we vorig jaar al ervaren. In totaal hadden we in 2020 duidelijk minder skiletsel, omdat er minder toeristen in het land waren. Om precies te zijn hadden we 48% minder skiverwondingen dan in 2019.” Op dit moment zijn de toeristen niet welkom in het land, dus is het nog relatief rustig in de ziekenhuizen wat betreft skiletsel. Dat verandert dan zodra die wel welkom zijn, is de verwachting.

Operatiekamers gesloten

In de kliniek van Arora bevinden zich acht operatiekamers, waarvan er inmiddels vanwege de coronasituatie drie zijn gesloten. Het personeel is op andere plekken in de kliniek nodig. “Bij ons leidt dat ertoe dat we geplande ingrepen moeten verschuiven. Noodgevallen kunnen we natuurlijk behandelen en we proberen patiënten die veel pijn hebben en waarvan operaties al eerder zijn verschoven toch te opereren. Ons criterium is of een patiënt na een geplande ingreep een IC-plek nodig heeft of niet. We hebben bovendien nog een deel vrije plekken nodig, want je weet nooit wanneer bijvoorbeeld een verkeersongeval gebeurt en zwaargewonden bij ons gebracht worden”, aldus de kliniekdirecteur.

Wintersporters kunnen hun steentje bijdragen

Om de ziekenhuizen en klinieken te ontlasten kunnen wintersporters hun steentje bijdragen. Arora: “Ik begrijp dat mensen naar buiten willen. Tegelijkertijd weten we ook dat de meeste skiongevallen door eigen toedoen ontstaan. Dat hangt met het gedragsprofiel van risicosporters samen. Zwaargewonden komen zelden van de piste, de ongevallen met wervelkolom- en hoofdletstel gebeuren bijna allemaal buiten de piste. Het zou goed zijn als deze mensen op dit moment hun risicobereidheid in het kader van de solidariteit naar beneden schroeven. Skiën ja, maar gecontroleerd en met minder risico.”

Tips voor wintersporters

Wat kunnen wintersporters doen om een bezoekje aan het ziekenhuis te vermijden? Arora: “Wintersporters moeten goed op hun fysieke gesteldheid letten en de situatie daarop aanpassen. We hebben onderzocht dat de meeste ongelukken vlak voor de lunch en aan het einde van de middag gebeuren. De concentratie zakt, de vermoeidheid stijgt. Veel mensen willen hun skipas optimaal gebruiken en tot de laatste lift skiën. Het zou beter zijn om het bij drie of vier uur skiën te laten. Ook is het belangrijk dat het materiaal goed ingesteld wordt.” Arora raadt overigens mensen met een prothese aan enkel de piste op te gaan als ze zich heel zeker voelen. Bij breuken met geïmplanteerde protheses is het bloedverlies groter en eventueel moet een prothese vervangen worden, waardoor de operatie langer duurt. Deze mensen moeten aansluitend vaker op de IC verzorgd worden.

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?