Na de Zwitserse horeca is ook de Oostenrijkse horeca vanaf vandaag weer open. Met inachtneming van de coronamaatregelen mogen restaurant- en kroegeigenaren hun gasten weer bedienen.
Zoals vanouds ziet de horeca er nog lang niet uit, maar het is natuurlijk fijn dat de Oostenrijkers elkaar weer kunnen treffen buiten de deur voor een hapje en een drankje. Wij moeten daar nog even op wachten en misschien kunnen we zo een beetje afkijken hoe het ook kan.
Regels voor gasten
Zowel de medewerkers als de gasten moeten zich aan bepaalde voorschriften houden. Voor gasten zijn dit de volgende:
- Minstens 1 meter afstand houden tot andere personen die niet bij je eigen groep (maximaal 4 volwassenen plus hun kinderen of andere huisgenoten) horen.
- Mondkapje dragen bij aankomst totdat je aan een tafel zit
- Vooraf een tafel reserveren
- Als het mogelijk is contactloos betalen, met voorkeur voor kaartbetaling
- Aanwijzingen van het personeel opvolgen
- Geen handen schudden of omarmen
- Handen meerdere keren per dag met water en zeep minstens 30 seconden wassen
- Aanraken van gezicht met ongewassen handen vermijden
- Niezen en hoesten in de elleboog of een zakdoek
- Bij ziekteverschijnselen thuisblijven
Andere belangrijke aanpassingen
Om de horeca zo veilig mogelijk te maken, moeten horecazaken zich aan bepaalde regels houden. Daarvoor hebben ze de afgelopen weken maatregelen moeten treffen. Een paar van de belangrijkste aanpassingen vind je hieronder.
Aangepaste openingstijden. Horeca mag van 06.00 – 23.00u open zijn.
Personeel draagt mond- en neusbescherming. Gasten hoeven dit niet aan tafel. Personeel doet dit altijd.
De 1 meter afstand bewaken. Daarvoor kan bijvoorbeeld bewegwijzering en markering worden aangebracht. De gast mag natuurlijk niet met fysiek contact worden begroet. De groepsgrootte van de gasten moet goed worden bekeken. Hierbij geldt dat er maximaal vier personen per groep mogen zijn. Uitzonderingen gelden voor gezinnen met kinderen of personen die bij elkaar in huis wonen. De groep zelf mag dichter bij elkaar komen dan 1 meter en ook de bediening is een uitzondering op de regel. Uiteraard moet de bediening wel zoveel mogelijk afstand houden, maar soms gaat het niet anders. De horecaruimte en ook de toiletten moeten zo worden ingericht dat de 1 meter afstand te waarborgen is. Er mag ook een afscheiding worden gebruikt, zodat groepen dichter bij elkaar kunnen zitten. Verder mag er aan de bar niet gegeten of gedronken worden.
Tafeldekking aanpassen. Er mogen geen dingen voor gemeenschappelijk gebruik op tafel staan. Denk aan mayonaise, zout, peper, etc. Menukaarten moeten te reinigen zijn, voor eenmalig gebruik zijn of bijvoorbeeld digitaal beschikbaar. Na elke gast moeten tafel, stoel, leuningen, etc schoongemaakt worden. Ook het tafellaken wordt na elk gebruik gewisseld.
Zo min mogelijk buffetten en open keukens. Buffetten zijn onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Bijvoorbeeld met vooraf bepaalde en afgedekte porties. Open keukens moeten afgescheiden worden van de gast.
Frequentere schoonmaak. Naar eigen inzicht bepaalde oppervlakken vaker schoonmaken. Denk aan lichtschakelaars, deurknoppen etc. Er moet regelmatig gelucht worden en het liefst moeten buitendeuren open blijven. Extra schoonmaak geldt uiteraard ook voor het toilet.
Voorlopig mogen we nog niet naar Oostenrijk, dus tegen de tijd dat we er wel mogen komen, kan er alweer wat veranderd zijn in de regels. Maar een mondkapje aanschaffen zou geen overbodige luxe zijn als je van plan bent naar Oostenrijk te gaan denken we.