In veel sectoren in Oostenrijk hebben ze te maken met een personeelstekort. Eerder schreven we al dat in sommige gebieden de liften stil staan vanwege te weinig personeel en ook de horeca zoekt al maanden naar extra mankracht. In Salzburg probeert de horeca nu personeel aan te trekken met hogere lonen. Al sinds voor de pandemie hebben ze eigenlijk handjes te kort. Veel horecabedrijven staan nu met de rug tegen de muur en zien geen andere optie meer.
Veel personeel weg uit de horeca
Voor de pandemie was het al lastig om aan personeel te komen voor de horeca, maar sinds de coronacrisis is het helemaal een onmogelijke opgave. Vanwege de lockdown moest de horeca lange tijd dicht. Hierdoor heeft een groot deel van het personeel de branche verlaten, omdat ze toch graag aan de slag wilden. Het gevolg is dat deze mensen niet meer terug keren naar de horecasector en hier nu een nog groter personeelstekort is. Alleen al in de hotelbranche heeft sinds de pandemie 30% van het personeel de branche verlaten.
Extra loon om personeel aan te trekken
De horeca-ondernemers zien geen andere uitweg meer dan personeel te lokken met extra loon. Dit kost de ondernemers natuurlijk veel geld, maar zonder personeel kunnen ze de boel bijna niet runnen. De president van de Oostenrijkse hotelvereniging, Walter Veit, zegt dat dit de enige manier is om het personeelstekort tegen te gaan. Ze vragen nu wat de sollicitant wil verdienen. Mocht dat enigszins realistisch zijn, dan gaan ze daarmee akkoord, aldus Veit.