Een droge en zonnige herfst en relatief weinig sneeuw met veel wind in de winter. Deze ongebruikelijke combinatie van weersomstandigheden heeft een negatief effect op de gletsjers in Oostenrijk. Dat melden de twee gletsjerexperts Andrea Fischer en Hans Wiesenegger. Door de vele wind is op veel plekken het gletsjerijs bloot komen te liggen en mist het de bescherming tegen de zon van de witte sneeuw. Hierdoor zullen de gletsjers naar verwachting komende zomer sneller smelten dan normaal.
Sneeuwdek ontbreekt
Winterseizoen 2021/2022 begon met een dik pak sneeuw in oktober, gevolgd door droge en zonnige weken tot eind november. Toen pas viel weer de eerste sneeuw van betekenis. Gedurende het seizoen ging de neerslag veelal gepaard met harde wind, waardoor de sneeuw niet bleef liggen. Bovendien was de sneeuw droog, waardoor het ook niet goed kon hechten aan de ondergrond. Die combinatie van factoren heeft tot zorgen geleid bij de gletsjerspecialisten. Normaal gesproken neemt het sneeuwdek in de winter toe gedurende het skiseizoen. Aan het eind van het seizoen is dan sprake van een dik pak sneeuw dat de gletsjers beschermt tegen de warme zonnestralen tijdens de zomer. Dit jaar is dat echter niet het geval en lag er hartje winter maar een dun laagje of zelfs helemaal geen sneeuw.
In mei wordt het waarschijnlijk niet beter
De gletsjers hebben in seizoen 2021/2022 een slechte winter gehad. Zelfs in het hoogseizoen kwam op verschillende plekken nog het kale ijs nog tussen de sneeuw door. En zodra het donkere, zwarte ijs bloot komt te liggen, gaan de alarmbellen rinkelen. Normaal gesproken weerkaatst de witte sneeuw een deel van de warmte van de zon en beschermt deze laag het ijs. Het donkere ijs absorbeert de warmte veel meer, dus zonder bescherming van de sneeuw gaat het smelten daar veel harder. Helaas zijn de vooruitzichten voor mei ook niet veel beter. Deze maand kon het smelten van het ijs bij verschillende gletsjertongen al worden waargenomen. Normaal gesproken gebeurt dit pas later in het zomerseizoen.
Koele en sneeuwrijke lente kan redding zijn
Maar, nog niet alle hoop is vervlogen. Een koele en sneeuwrijke lente kan de redding van de gletsjers zijn. Hoewel het in het dal misschien ’s zomers is, kan het alsnog op grote hoogte koel zijn en sneeuwen. De gletsjerexperts zeggen ook dat elke sneeuwvlok die nu valt het smelten kan tegengaan en elke wolk de zonnestralen kan verminderen. De wedstrijd is dus nog niet voorbij en eind september wordt de eindbalans opgemaakt en zullen we weten hoe de gletsjers de zomer hebben doorstaan.