Jaarlijks gebeuren de meest verschrikkelijke ongelukken tijdens de wintersport. Uit de cijfers over de afgelopen jaren is gebleken dat de Nederlanders zich bewust zijn geworden van de gevaren van het wintersporten. Vooral in het gebruiken van een helm.
96% van de Nederlanders draagt een helm
In 2012 droeg 82% van alle Nederlanders een helm tijdens de wintersport, maar uit recentelijk onderzoek van Outdoorsupply in samenwerking met ons is gebleken dat tegenwoordig 96% van alle Nederlandse wintersporters een helm draagt. De voornaamste reden voor het dragen van een skihelm is de veiligheid, maar ook werd de helm als lekker warm bevonden. De mensen die geen helm dragen geven aan dat ze niet gewend zijn aan een helm of dat deze niet prettig zit.
Een opvallend punt bij de helmdragers is dat jongeren onder de 20 jaar al jarenlang met een helm van de piste af gaan. Jongeren worden vaak als onbesuisd gezien, maar op het gebied van helm dragen lopen ze voorop. Maar liefst 70% van de jongeren onder de 20 jaar draagt al langer dan 8 jaar een helm. De groep 31-40-jarigen draagt het minst lang een helm.
Rugbeschermer
Waar 96% van de Nederlanders zich er al bewust van is dat een helm erg belangrijk is tijdens de wintersport, wordt de rug minder goed beschermd. Slechts 17% geeft aan een rugprotector te dragen tijdens de wintersport. Opvallend hierin is dat mensen die langer dan 8 jaar een helm dragen ook vaker een rugprotector dragen dan andere wintersporters. Rugprotectors worden over het algemeen vaker gedragen door snowboarders en door de wintersporters met een leeftijd tot 40 jaar.
Ruim 40% wintersporters gaat off-piste
Om precies te zijn gaat 41% van de Nederlandse wintersporters tijdens de wintersport wel eens off-piste. Opvallend hierin is dat in Frankrijk en Zwitserland meer mensen off-piste skiën dan in andere wintersportlanden, namelijk 54% ten opzichte van de 39% van alle andere wintersportlanden. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 36% van de mensen die off-piste skiën extra veiligheidsuitrusting dragen. Volgens ons zijn een lawinepieper, sonde en lawineschep onmisbaar wanneer je buiten de pistes gaat. Uit de resultaten is gebleken dat van de mensen die voorbereid op pad gaan 95% een lawinepieper, 75% een schep, 68% een sonde en 36% een lawine airbag draagt.
De 64% die geen extra uitrusting dragen, lijken de gevaren te onderschatten. Een van de meest gehoorde redenen van deze respondenten is namelijk dat ze aangeven in de buurt van de piste te blijven, waardoor ze van mening zijn dat extra veiligheidsmateriaal niet nodig is.
Infographic
Om de resultaten van het onderzoek visueel te maken is de onderstaande infographic gemaakt.