Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

ONDERZOEK: Kunstsneeuw goed voor het klimaat

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Kunstsneeuw is een omstreden onderwerp. In de laatste jaren hebben de sneeuwkanonnen overuren gedraaid vanwege de uitblijvende sneeuwval en dat kostte veel stroom. De vraag is dan ook of de sneeuw wel geproduceerd moet worden. De uitstoot van de sneeuwkanonnen zou namelijk schadelijk zijn voor het klimaat. Nieuw onderzoek wijst echter uit dat de productie van kunstsneeuw juist goed voor het klimaat is.

Afkoeling vs uitstoot

Onderzoekers van Joanneum Research hebben zich de afgelopen tijd gestort op het onderwerp. Zij hebben daarbij gekeken naar de klimaatbalans van de kunstmatige besneeuwing. Aan de ene kant werd er gekeken naar de uitstoot die de productie van sneeuw met zich meebrengt en aan de andere kant naar de afkoeling van de aarde die de kunstsneeuw veroorzaakt.

Afkoeling van de aarde?

Dat de productie van sneeuw zorgt voor uitstoot begrijpt iedereen wel, maar voor afkoeling van de aarde? We zullen het kort proberen uit te leggen. Als de zonnestralen op de aarde komen, dan verwarmen die de bodem. Hoe donkerder de ondergrond is, hoe meer warmte die opneemt. Dat is bijvoorbeeld de reden dat het niet slim is om met je blote voeten op het asfalt te gaan lopen in de zomer. Met sneeuw is dat een ander verhaal. Sneeuw is wit en reflecteert het zonlicht, wat ervoor zorgt dat de bodem minder warmte opneemt. Onder de sneeuw vind je echter groene weides, bruine aarde of donkere rotsen die wel veel warmte opnemen. Kortom; sneeuw heeft een ‘koelend’ effect. Als er geen sneeuw ligt, warmte de aarde immers meer op.

Zeer positief effect op klimaat

De onderzoekers hebben in Tirol en Stiermarken voor 111 skigebieden berekend welk afkoelend effect de kunstsneeuw kan hebben. Dat effect werd weggezet tegen de uitstoot die de sneeuwproductie met zich meebrengt. Het resultaat is dat de effecten van de ‘afkoeling’ door kunstsneeuwproductie de effecten van de uitstoot ruimschoots compenseren. Het stroomverbruik bracht een CO2 equivalent van 102.000 ton met zich mee in 2016 en het compenserende tegeneffect een CO2 equivalent van 418.000 ton. Als je die cijfers naast elkaar legt kun je spreken van een zeer positief effect op het klimaat.

Wat hiertoe zeker heeft bijgedragen is dat een groot deel van de energie voor kunstmatige besneeuwing milieuvriendelijk werd opgewekt. Als er geen groene energie gebruikt zou zijn voor de sneeuwproductie had de balans er heel anders uitgezien.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in