Milieusticker op wintersport: nodig of niet?

De milieusticker wordt steeds populairder. Niet omdat automobilisten ‘m graag op de auto willen plakken, maar omdat steeds meer steden ‘m invoeren. Maar heb je een milieusticker nodig als je op vakantie gaat? Dat is een goede vraag. 

Wat is een milieusticker?

Om luchtvervuiling tegen te gaan hebben vele Europese steden en regio’s een milieuzone ingesteld. Je mag daar enkel inrijden als je auto aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo mogen in veel steden geen vervuilende auto’s de binnenstad in. In andere steden is een van de voorwaarden dat je met je auto enkel naar binnen mag als je een milieusticker op je auto hebt. Heb je die niet en rijd je er toch? Dan riskeer je een boete.

Nodig op wintersport?

Zoals beschreven heb je de milieusticker onder andere in centra van verschillende steden nodig. Dat geldt voor bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland en Italië en dat zijn landen waar wij Nederlanders vaak heen gaan op wintersport of doorheen rijden. Of je een milieusticker nodig hebt hangt namelijk helemaal af van waar je rijdt.

Als je door Duitsland rijdt op de snelweg heb je de sticker niet nodig. Krijg je echter een flinke file voor je kiezen en word je door je navigatie door de binnenstad omgeleid, dan zou je best wel eens een milieusticker nodig kunnen hebben. Hetzelfde geldt uiteraard als je een overnachtingsadres in de stad hebt gepland. Oppassen geblazen dus. Hieronder bespreken we per land welke regels gelden en waar je op moeten letten.

Milieusticker Duitsland

In Duitsland kennen ze ‘Umweltzones’. De gebieden zijn te herkennen aan een bord met daarop de tekst ‘Umweltzone’. Iedereen die in zo’n zone rijdt heeft een milieusticker nodig. De sticker kun je gemakkelijk online of bij de ANWB winkel aanschaffen en is onbeperkt geldig per kenteken. Wissel je van auto, dan heb je weer een nieuwe nodig. Waar je de sticker op je auto moet hebben? Dat zie je hier. Een boete kost je zo’n 80 euro. In steden zijn er daarnaast ook bepaalde straten of wijken met een diesel- en benzineverbod op bepaalde voortuigen.

Milieusticker Frankrijk

Ook in Frankrijk heb je in verschillende steden en departementen een milieusticker nodig. Ze kennen er permanente en tijdelijke milieuzones en er zijn zes verschillende stickers. Welke sticker je nodig hebt hangt af van wat voor voertuig je hebt, de uitstoot en de leeftijd. Het is een redelijk ingewikkeld gebeuren, maar de ANWB heeft het mooi uitgelegd. Hier vind je meer info. Een milieusticker bestel je makkelijk online.

Milieusticker Oostenrijk

In Oostenrijk heb je in een personenauto geen sticker nodig. Ben je met de vrachtwagen, ook met een kleinere tot 3500 kg, dan moet je wel even opletten. Het kan zijn dat je dan een ‘Abgasplakkete’ nodig hebt. Kijk hier voor meer informatie.

In Oostenrijk zijn vignetten voor een reis over de snelweg wel verplicht! Lees meer ›

Milieusticker Italië

Ga je naar Italië en ga je de stad in met de auto? Dan is het echt opletten geblazen. De regels zijn niet heel makkelijk en verschillen per stad. In sommige steden moet je een sticker kopen, in andere steden mag je helemaal niet rijden. Op overtreding wordt streng gecontroleerd. Hoef je de stad niet persé in met de auto, doe het dan niet. In Italië noemen ze deze zones Zona a Traffico Limitato (ZTL). Hier is meer informatie.

Goede reis en een fijne vakantie!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in