Een stukje interessante geschiedenis van Tignes

Het prachtige Franse Tignes, zoals we het nu kennen, blijkt een rijke en interessante geschiedenis te hebben. 65 jaar geleden was het hier allesbehalve vredig. De bevolking moest plaatsmaken voor een hydro-elektrische stuwdam die zou worden aangelegd. Een evacuatie omdat de woonplaats van deze mensen snel onder water zou komen te liggen. Dit lieten zij echter niet zomaar gebeuren. 

Vroeger Tignes, nu Lac du Chevril

Tignes lag vroeger in de vallei van de rivier Isère en bestond uit twee dorpjes, namelijk Les Brévières en Tignes zelf. Na de Tweede Oorlog, in 1948 om precies te zijn, werd er een hydro-elektrische stuwdam aangelegd. Het zou niet lang duren voordat er niets meer te zien was van het historische dorp. De stuwdam zorgde ervoor dat honderden inwoners hun huis moesten achterlaten.

Lac du Chevril

De ‘locals’ kwamen in opstand

Er verspreidden zich in 1920 al geruchten over de stuwdam en hier waren de ‘locals’ natuurlijk niet blij mee. Een felle strijd was het gevolg. Helaas was dit niet genoeg en begon men in 1948 aan het bouwen van de stuwdam. Dit ging niet vlekkeloos, want de opstandelingen waren niet van plan zomaar op te geven. Sommige inwoners verstoorden de bouwwerken en kwamen in de gevangenis terecht.

De 600 inwonenden verzetten zich tot het einde en waren allen vastbesloten om te wachten op de onvermijdelijke evacuatie. Helaas konden ze niets anders dan in maart 1952 hun huis voor altijd verlaten. De overstromingen resulteerden in allerlei verwoestingen. Een aantal spullen werden verplaatst, maar de meesten werd overspoeld met water.

Zo veel mogelijk werd mee genomen

Je woonplaats onvrijwillig verlaten is verschrikkelijk en al helemaal wanneer veel objecten een sentimentele waarde hebben. In de onderstaande video is te zien dat veel spullen werden meegenomen. Het kerkhof werd verplaatst, net als veel voorwerpen van de kerk, waaronder de bel en schilderijen. Een replica van de originele kerk werd gebouwd in Tignes Les Boisses. Verder werd zo veel mogelijk meubilair naar andere plekken vervoerd.

De hydro-elektrische stuwdam die Tignes onder water liep lopen

In opdracht van de toenmalige Franse president, Vincent Auriol, werd de stuwdam gebouwd. Dit zou elektriciteit voor warmte en licht leveren aan een groot gebied. Echter zorgde de nucleaire energie ervoor dat de dam nooit op volle kracht kon werken. Het water van de hydro-elektrische stuwdam heeft twee energiestations, namelijk het Brévières Power Station en het Malgovert Power Station. Nu worden deze gebruikt als back-up voor het skigebied van Tignes. Deze stuwdam is één van de hoogste stuwdammen in Europa. Tegenwoordig is het een kenmerk van Tignes en wordt het gezien als ‘de reus van Tignes’. Een groot figuur van Hercules is geschilderd op de muren. Dit met waterverf geschilderde kunstwerk is één van de grootste muurschilderingen ter wereld.

Eens in de 10 jaar is het historische Tignes te zien

Lac du Chevril, zoals we het nu kennen, wordt voor onderhoud één keer in de 10 jaar leeggehaald. De overblijfselen van het oude dorp zijn dan weer te zien. Veel inwoners van het oude Tignes gebruiken deze gelegenheid om langs de ruïnes te struinen en hun oude woonplaats op te zoeken. De laatste keer dat dit kon, was in 2014.

Tignes na de overstroming

De lokale bevolking moest verhuizen en er werd geld van de overheid geïnvesteerd in het nieuwe Tignes. Hierdoor kon het dorp zich opnieuw vestigen. Er werd ook een skigebied op een hoogte van 2.100 meter gebouwd. Het dorp heeft door de jaren heen een enorme ontwikkeling ondergaan en is nu een populair en groot skigebied waar veel skifanaten graag naartoe komen.

Dat Tignes nu echt achteruit is gegaan kunnen we niet zeggen, maar toch is het een stukje historie dat we kwijt zijn. Een mooi verhaal hebben ze er in ieder geval wel aan overgehouden!

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?