Iedereen kent het wel… zo’n bord dat aangeeft dat de piste gesloten is. Uiteraard is de verleiding groot om toch het maagdelijk wit van deze piste aan te raken, maar is dit wel zo verstandig?
Elke skiër weet dat er niks lekkerder is dan een mooie verse laag sneeuw of het skiën over onaangeroerde pistes. Het zetten van de eerste sporen geeft een enorme adrenalinekick waar sommige mensen een heel seizoen naar uitkijken. Jammer genoeg komen hier risico’s bij kijken die jaarlijks vele mensenlevens kost. Wegen deze risico’s op tegen de adrenalinekick die het je uiteindelijk geeft? De pistemedewerkers geven duidelijk aan wanneer een piste wel of niet begaanbaar is. Wanneer de risico’s te groot zijn wordt een piste afgesloten. Redenen hiervoor kunnen zijn:
- Te weinig sneeuw
- Lawinegevaar is te groot
- Er wordt gewerkt op de piste
- Er is een onderzoek gaande
De reden dat de piste is afgesloten wordt bijna nooit vermeld, waardoor veel mensen er toch voor kiezen om het verboden gebied te betreden. Wanneer je dan, ondanks het waarschuwingsbord, toch de (afgesloten) piste betreedt, geldt het als off-piste skiën en is het geheel op eigen risico. Het gevolg hiervan is dat je niet verzekerd bent en in geval van een ongeval zelf moet opdraaien voor de bijkomende medische- en/of materiaalkosten. Om even een kleine indicatie te geven voor de kosten die hierbij komen kijken, een helikoptervlucht kost al snel 4000,- euro. Doordat je de piste geheel op eigen risico betreedt, zijn de pistediensten er niet zo streng op. Een boete krijg je niet, maar het komt voor dat skigebieden de skipas innemen.
Ben je toch iets te lang in die gezellige hütte op de berg blijven hangen en besluit je over die afgesloten piste naar beneden te gaan? Bedenk je dan goed dat er er geen controles meer gedaan worden en je dus aangewezen bent op jezelf. Zo is er vorig jaar een Nederlandse skileraar verongelukt, omdat hij ’s avonds de piste opging en verongelukte. Schat dus goed de risico’s in!