© Skiinformatie.nl

Dynamische skipasprijzen: zo kun je ervan profiteren

Geen vaste tarieven, maar dynamische skipasprijzen: een prijsmodel dat steeds meer wordt gebruikt in de Alpen. Kort gezegd houdt dit in dat de tarieven voor een liftpas variëren afhankelijk van allerlei factoren. Dit soort skipasprijzen worden al jaren gebruikt in Zwitserland en de afgelopen jaren lijkt het een oplossing voor de stijging van de skipasprijzen in sommige skigebieden. Maar wat houden deze dynamische skipasprijzen precies in? En waar zijn ze van toepassing?

Dynamische skipasprijzen

Dynamische prijzen ken je waarschijnlijk van vluchten en hotels. Hoe meer vraag er is voor datgene wat je wilt boeken, hoe hoger de prijs is voor die periode en op dat moment. Om de extreme kosten van de skipas op te vangen dit jaar zijn de liftmaatschappijen op zoek naar een oplossing. Nu is gebleken dat verschillende skigebieden aangeven dat de dynamische skipasprijzen een uitkomst zouden kunnen zijn.

Op deze manier wordt de prijs voor een skipas alleen verhoogd tijdens piekmomenten. Hiermee hopen de skigebieden dat de wintersporters zich meer verspreiden tijdens het skiseizoen en dat daarmee kosten gespaard worden. Skiën in het laagseizoen en doordeweeks wordt gestimuleerd. Wintersporters willen immers ook niet te veel geld betalen als dit anders mogelijk is.

Hoe duur is de dynamische skipas?

Een dynamische skipasprijs heeft een basisprijs die kan veranderen afhangend van verschillende factoren. Hierbij moet je denken aan onder andere hoe groot de vraag is voor een skipas, het aantal boekingen, de periode (hoogseizoen of laagseizoen), sneeuwcondities en de weersvoorspelling. De prijzen die nu worden aangegeven in de online shops zijn de best mogelijke opties voor die dag. De prijzen zullen niet meer dalen.

Je kunt echt profiteren als je een dynamische skipas vroeg koopt. Komend skiseizoen kun je de skipas ook kopen aan de balie, maar tegen een hogere prijs dan wanneer je je liftticket vooraf regelt via de webshop. Spontane skiërs zullen meer betalen dan vroegboekers.

Hoe maak je voordelig gebruik van dit prijsmodel?

De meningen over de dynamische skipasprijzen lopen nog uiteen. Soms wordt het gezien als een win-winsituatie waar beide partijen, zowel de consument als het skigebied, hiervan profiteren. Maar dit geldt alleen als de wintersporter goed kan plannen en flexibel is. Ook als je heel vroeg boekt maak je voordelig gebruik van de dynamische skipas.

Een groot nadeel aan dit prijssysteem is dat er geen maximumprijs is vastgelegd door de meeste skigebieden. Daarnaast is het ook niet altijd duidelijk welke factoren meespelen in de bepaling van de prijs. En je kunt moeilijk tarieven vergelijken tussen verschillende skigebieden voor de wintersport als de daadwerkelijke skipasprijs nog niet vastligt.

Vroegboeken loont

Bijvoorbeeld in Ski amadé zijn de skipasprijzen die vanaf oktober online staan gebaseerd op de gemiddelde prijs voor een skipas en het gedrag van de afgelopen vijf jaar. Als je deze skipas nu koopt, zal deze voordeliger zijn dan een skipas die je in het skiseizoen koopt een paar dagen voordat je gaat wintersporten. De prijzen nu kunnen namelijk niet meer dalen, alleen nog stijgen. Daarmee leg je de kosten die je kwijt bent aan een skipas meteen vast!

Skipas in jas

Online boeken stimuleren

Een ander groot voordeel voor skigebieden is dat bezoekers de skipas eerder vastleggen en online al. Dit scheelt wachtrijen bij de kassa’s en zo kan er een betere inschatting gemaakt worden voor de drukte per dag in het skigebied.

Dynamische skipasprijzen Oostenrijk

In Oostenrijk wordt de dynamische skipasprijs al sinds enkele jaren gebruikt in onder andere Sölden, Gurgl en Gastein. Twee jaar geleden hebben ook Ski amadé en Montafon-Brandertal aangekondigd over te stappen naar dit skipasmodel. Dit jaar is er voor skigebied Heiligenblut in Karinthië ook aangekondigd dat er dynamische skipassen komen. Dit is het eerste gebied in deze deelstaat met dit prijsmodel.

Dynamische skipasprijzen Zwitserland

In Zwitserland worden de dynamische skipasprijzen al meerdere jaren gebruikt. Voornamelijk in St. Moritz is het goed te zien hoe dit prijsmodel effect heeft op de kosten voor een skipas. Zo kan er bijvoorbeeld een verschil zijn van zo’n 50% tussen twee dagen. De prijs van een skipas op 1 januari 2025 is online op dit moment CHF 85,50. Wil je één dag later (op 2 januari 2025) gaan skiën, dan is de prijs nog maar CHF 47. De prijzen schommelen onwijs in dit skigebied. Hier zie je het duidelijke effect van de factoren van buitenaf op de skipasprijzen.

Een groot aantal andere gebieden in Zwitserland werken ook met dit prijsmodel. In onder andere EngelbergTitlis, Gstaad, Laax, Aletsch Arena, Zermatt, Arosa Lenzerheide en Andermatt-Sedrun staan de tarieven niet vast maar wordt er gewerkt met dynamische skipasprijzen.

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?