lawine-gevaar

© Skiinformatie

Disneyfilm Frozen zorgt voor meer inzicht in lawines

Voor de Disneyfilm Frozen lieten de makers zich informeren door verschillende wetenschappers om erachter te komen hoe de sneeuw zich in de echte wereld gedraagt. Dit heeft geleid tot een beter begrip van de Material Point Method in de lawinewetenschap. Misschien zouden ze hiermee zelfs levens kunnen redden in de toekomst.

Team van wetenschappers

Om de Disneyfilm Frozen zo realistisch mogelijk te maken, werd er een team van wetenschappers verzamelt. Zij moesten inzicht gaan geven in zaken als kristalvorming, lawines en hoe sneeuw eruit ziet. Ze besloten om het computermodel Material Point Method te gebruiken. Uiteindelijk werd de scene met de lawine niet in de film opgenomen, maar dit was wel een belangrijk moment voor de lawinewetenschap.

Plaatlawines

Plaatlawines ontstaan door skiërs of wandelaars. Op dat moment laat er een plaat sneeuw los en schuift de sneeuw van de helling af. Deze glijdende plaat bestaat uit zowel vaste als vloeibare eigenschappen. Daarnaast is het lastig te voorspellen hoe groot hij is en wat de exacte vorm is.

Material Point Method

Chenfanfu Jiang is een professor in computer- en informatiesystemen. Hij heeft verschillende computermodellen voor sneeuw ontwikkeld. Om deze modellen te kunnen ontwikkelen, maakte hij gebruik van simulaties die het gedrag vastleggen en voorspellen op het moment dat er scheuren in de sneeuw ontstaan. Op basis van deze gegevens ontwikkelde hij samen met een collega een numeriek model dat overeenkomt met de waarnemingen van echte plaatlawines.

In de video hieronder zie je de simulaties die zijn gemaakt op basis van de Material Point Method.

Resultaten van de methode

De Material Point Method laat zien wat sneeuw kan doen en hoe het reageert op bepaalde factoren. Bijvoorbeeld als er een lawine afgaat of als je een sneeuwbal gooit. Voorheen was dit een stuk ingewikkelder, omdat er toen twee verschillende modellen moesten worden gebruikt. Met dit nieuwe model kun je kijken naar lawines die vrijwel gelijk zijn aan de werkelijkheid. Sommige mensen zijn zelfs van mening dat je lawines met deze modellen beter kunt begrijpen en voorspellen.

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?