De ADAC heeft de gevolgen van een verkeerd gepakte auto vastgelegd voor wintersporters die een aanrijding krijgen. De gevolgen zijn niet te overzien. Ze laten daarom zien hoe je een auto wel moet inpakken voor een rit naar de sneeuw.
Ter illustratie zie je in de onderstaande video een auto die op twee verschillende manieren is ingepakt. Beide auto’s crashen met 50 kilometer per uur. In de eerste situatie liggen de skispullen los in de auto en in de tweede zijn ze vastgesnoerd. Het verschil is aanzienlijk.
Verkeerd ingepakt
Bij de los ingepakte lading raakten de skispullen de bestuurder en bijrijder direct en een skischoen tegen je hoofd met zo’n snelheid overleef je slechts met heel veel geluk. Zelfs de rugleuningen konden het gewicht van de rondvliegende lading niet houden. De rugleuningen werden door de kracht zo erg vervormd, dat dit in het echt zou kunnen leiden tot ernstig rugletsel. In de situatie waarin de spullen goed vastzaten was er voor de inzittenden geen gevaar vanwege de lading.
Veilig inpakken
De auto veilig inpakken voor de wintersport doe je dus op de laatste manier. Alle spullen goed vastsnoeren, zodat je er bij een botsing geen gevaar door loopt. Bij een verkeerscontrole in Duitsland kost een losse lading je overigens ook een boete.
Tips om je spullen veilig(er) te vervoeren
- Vervoer het liefst geen spullen op de achterbank.
- Pak spullen in een stevige tas in, zodat ze niet los rondslingeren. Denk bijvoorbeeld aan die grote The North Face reistassen.
- Als je een netje in je auto hebt in het geval van een ‘open kofferbak’, span die dan altijd zodat lading niet naar voren kan schieten.
- Ski’s mogen nooit tussen de twee voorstoelen in liggen. Dit beperkt de bewegingsvrijheid van de bestuurder.
- Als de achterbank een speciaal skiluik bevat, moeten ook daarin de ski’s vastgemaakt worden. De ervaring leert dat de ski’s anders alsnog naar voren kunnen schuiven.
- Een dakkoffer is de veiligste manier om je skispullen te vervoeren. Daarin zitten vaak ook al bevestigingsmogelijkheden voor je ski’s.