Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Veel zoekacties naar vermiste skiërs

Wintersportredacteur

De afgelopen dagen waren vele berghulpverleners, Alpenpolitie en brandweerlieden op zoek naar vermiste skiërs in verschillende gebieden. In Pinzgau, Pongau en Flachau waren er opsporings- en reddingoperaties gaande, waarvan een deel in sneeuwstormen en dichte mist.

Gelijktijdige operaties

Er zijn verschillende vermiste skiërs opgespoord, gevonden en soms met verwondingen naar het dal gebracht. Donderdag rond 15.30u kregen hulpverleners uit Flachau, Wagrain en Altenmarkt twee waarschuwingen binnen over twee gelijktijdige operaties. Twee skiërs hadden, onafhankelijk van elkaar, de beveiligde piste verlaten. In de gebieden waar zij de piste verlieten gold op dat moment een hoog lawinegevaar. Beide skiërs waren heelhuids beneden gekomen, maar konden door de metershoge sneeuw hun weg niet vervolgen.

Een van de twee skiërs alarmeerde de hulptroepen omdat hij in een beek was gevallen toen hij deze probeerde over te steken. Vanwege de doorweekte kleding en de extreme hoeveelheid nieuwe sneeuw, herkende hij zijn hachelijke situatie en alarmeerde de hulpdiensten. Hij moest het vervolgens twee en een half uur uithouden op de oever van de beek, terwijl het -5° C was. Het duurde zo lang, omdat de hulpdiensten gelijktijdig een verwonde skiër moesten verzorgen bij de Achter-Jet-lift in Flachau.

Vermisten gevonden

In Großarl moesten hulpdiensten, na sluitingstijd van de lift, een skiër met zware verwondingen aan het hoofd te hulp schieten. Hij werd vervolgens met de banaan naar beneden gebracht. Rond dezelfde tijd moest er in Pinzgau een grootse zoekactie op worden gezet. Een toerskiër raakte in de buurt van de Schwalbenwand in Zell am See vermist. De vermiste skiër werd door de 30 hulpverleners ongedeerd gevonden. Ook in St. Gilgen (Flachau) moesten de reddingsdiensten donderdagavond uitrukken. Zij moesten een gewonde man in veiligheid brengen. Gelukkig zijn alle vermiste of gewonde skiërs geholpen.

Lawinegevaar

Momenteel geldt er in een groot gedeelte van een lawinewaarschuwing. Door de vele sneeuwval van de afgelopen dagen kunnen er grote plakkaten gaan verschuiven. In onderstaand artikel lees je hier meer over.

Verse sneeuw zorgt voor groot lawinegevaar in Oostenrijk

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in