Veel sneeuw. Heerlijk om in te poederen, maar helaas brengt het wel lawinegevaar met zich mee. Ondanks dat je voorzichtig doet kan het zomaar gebeuren dat je in een lawine terecht komt. Hoe groot zijn dan eigenlijk je overlevingskansen? Uit onderzoek is gebleken dat dit afhankelijk is van de sneeuwdichtheid.
Onderzoek
Uit onderzoek van de Zuid-Tiroolse Eurac, de universiteit van Innsbruck en het WLS-instituut voor sneeuw- en lawine onderzoek Davos is gebleken dat de sneeuwdichtheid invloed heeft op de overlevingskansen bij een lawine. Zij hebben namelijk met 12 vrijwilligers in 2014 kunstmatig lawines af laten gaan met een verschillende sneeuwdichtheid. Hierbij is er gekeken wat voor invloed de lawine had op de ademhaling en het zuurstof in het bloed van de vrijwilligers die in de lawine lagen gedurende 30 minuten.
Sneeuwdichtheid
De dichtheid van de sneeuw is afhankelijk van de maand. In januari is de sneeuw over het algemeen vrij droog en hierdoor minder compact. De eerste proef werd dan ook in januari gehouden. Bij deze proef ondervonden de vrijwilligers weinig problemen. Tijdens de testperiode konden zij namelijk voldoende adem halen en hadden zij nog genoeg zuurstof in hun bloed.
Bij de test in februari en maart werd dit anders. In deze periode is de sneeuw namelijk veel compacter en natter. Hierdoor werden het zuurstof en de kooldioxide flink beperkt. Hierdoor kregen de proefpersonen dan ook flinke problemen met de ademhaling en moest de test worden afgebroken.
Resultaat
Uit het onderzoek is dan ook gebleken dat je een grotere overlevingskans hebt als de sneeuw minder compact is. Dit komt doordat de kooldioxide die je uitademt minder sterk wordt opgenomen door de vrij droge sneeuw.