Skigebieden worden steeds groter. Het ene na het andere skigebied kiest ervoor om een verbindingsweg met andere skigebieden te realiseren. Op deze manier hopen skigebieden meer wintersporters aan te trekken. Onderzoek wijst echter uit dat grootte helemaal niet zo belangrijk is. Er wordt zelfs gesproken over overcapaciteit.
Investeringen
Op dit moment investeren veel skigebieden miljoenen in nieuwe liften en meer kilometers aan pistes. De gedachte is, hoe groter het skigebied, hoe meer wintersporters het aantrekt en dus hoe meer geld het oplevert. Maar schijn bedriegt, in veel skigebieden die samen zijn gegaan blijft de gewenste groei uit en komen er helemaal niet veel meer wintersporters naar de skigebieden. De uitbreiding van sommige skigebieden lijkt dan ook onnodig en geldverspilling.
Wensen van de wintersporter
Ondanks dat wintersporters graag naar grote skigebieden gaan is dit niet de belangrijkste reden om voor een bepaald wintersportgebied te kiezen. Toerismeonderzoeker Robert Steiger van de Universiteit van Innsbruck vertelt aan Der Standard: “Een van onze studies wijst uit dat de grootte van een skigebied niet als belangrijkste worden ervaren. De hoeveelheid natuursneeuw, de sneeuwzekerheid en de prijs waren duidelijk belangrijker.”
Inmiddels hebben de skigebieden wel door dat er steeds meer vraag is naar sneeuwzekerheid. Veel skigebieden hebben dan ook op het laatste moment nog in de besneeuwing geïnvesteerd. Een goede zet gezien de skigebieden op deze manier een stuk meer sneeuwzeker zijn. Dit lijkt op dit moment dan ook de juiste strategie van de gebieden.
Overcapaciteit
Vanwege de vele investeringen wordt er zelfs gesproken over overcapaciteit. De skigebieden in de Alpen hebben zoveel geïnvesteerd in hun gebieden dat het aanbod groter is dan de vraag. Daar gaan uiteindelijk skigebieden aan ten onder, dat gebeurt nou eenmaal door de marktwerking. Echter is het ook zo dat er dan werkloosheid gaat ontstaan en dan gaat de overheid hoogstwaarschijnlijk ingrijpen. Toerisme is namelijk de grootste bron van inkomsten in de Alpenregio’s. Moeten skigebieden dan stoppen met samengaan? Misschien wel. De toekomst zal het uitwijzen.