Een eigen valuta introduceren, waarom zou je dat doen? Het Zwitserse Valais heeft sinds 13 mei een eigen valuta en dit doen ze om de economie te stimuleren. Wordt betalen met Farinet gunstiger dan met de Zwitserse Frank? Lees het hier!
Voor ons Nederlanders is de Zwitserse Frank niet ideaal, want de waarde hiervan is een stuk meer. Helaas is de Farinet niet veel minder duur. Wat is dan de reden voor deze omschakeling in valuta?
Waarom een nieuw betaalmiddel?
Valais is een kanton in het zuiden van Zwitserland. Hier vind je prachtige skigebieden, waaronder Zermatt en Saas-Fee. Menig Nederlander trekt dan ook tijdens de wintermaanden graag naar deze besneeuwde bergen. Het diverse landschap nodigt ook de sportief aangelegde vakantiegangers in de zomermaanden uit om actief bezig te zijn.
Valais wil door middel van het introduceren van een nieuwe valuta ervoor zorgen dat de economie gestimuleerd wordt. De waarde blijft hetzelfde als de Zwitserse Frank. Je kunt de Farinet echter alleen maar in Valais besteden. Hiermee hoopt het Zwitserse kanton zichzelf een lokale boost te geven. Je kunt uiteraard ook met de Frank blijven betalen, kijk alleen niet gek op wanneer je geen Frank, maar Farinet terugkrijgt.
Al een half miljoen biljetten in de omloop
Meer dan 100 horecagelegenheden hebben al ja gezegd tegen het nieuwe betaalmiddel. Er zijn al een half miljoen biljetten in de omloop. Er zijn biljetten van 1, 2, 5, 10, 13 (waarom 13?), 20 en 100. De bevolking in Valais ziet dit nieuwe betaalmiddel als een kans op economische groei. Of wij Nederlanders er echt blij mee kunnen zijn, moet nog maar blijken.
Houd rekening met de nieuwe valuta voor volgend winterseizoen!
Ben je volgend jaar van plan om richting de besneeuwde bergen van Valais te gaan? Houd dan rekening met deze verandering. Je kunt deze biljetten wel omwisselen voor Zwitserse Franken, maar in Nederland is het ruilen van Farinet naar Euro niet mogelijk. Dit kan bij toeristen dan ook heel wat gedoe opleveren.
In onder andere het skigebied Nendaz zijn de Farinet biljetten al in de omloop. Kijk hier waar het nieuwe betaalmiddel nog meer gebruikt wordt en kom niet voor verrassingen te staan.