Door de enorme sneeuwval de afgelopen weken zijn lawines het gesprek van de dag. Lawine personeel probeert zo veel mogelijk gevaarlijke lawines te voorkomen door voortijdig de lawines af te schieten. Ook dit loopt wel eens uit de hand zoals in Kaprun twee weken geleden. Gelukkig kwamen hierbij geen mensen om het leven, maar de kans dat je een lawine overleeft is niet altijd even groot. Om die reden hebben verschillende tas aanbieders een lawine tas ontworpen waarbij je blijft ‘drijven’ op de sneeuw. Lees het artikel verder en zie een filmpje hoe de tas werkt in een lawine….!
Een lawine kan eigenlijk vergeleken worden met een bewegende massa water. Sneeuw in een lawine bestaat uit allemaal kleine sneeuwkristallen die in een gigantische turbulentie raken en naar beneden komen. Door deze turbulentie worden alle voorwerpen die groter zijn dan de sneeuwkristallen naar het boven oppervlakte geduwd. Dit noemen ze ook wel het ‘sorteringseffect’.
De lawine moet men zich als een bewegende massa voorstellen die vergeleken kan worden met water. De lawine bestaat uit allemaal kleine sneeuwkristallen die bij het naar beneden glijden in een enorme turbulentie raken. In deze turbulentie worden alle voorwerpen met een groter oppervlak als de sneeuwkristallen automatisch naar boven gestuwd, het zo genaamde sorteringeffect.
Als het slachtoffer middels het sorteringeffect boven op de sneeuw bevindt is het noodzakelijk dat hij/zij niet opnieuw wegzinkt in de sneeuw. Door de hoeveelheid lucht in de luchtzakken van de tas wordt het gewicht van het persoon vergroot waardoor hij/zij niet weer naar beneden zakt.
Het nadeel van het systeem is het feit dat na 1 keer gebruik de flesjes opnieuw gevuld moeten worden met pure stikstof.