Een fonduepan is vermoedelijk de oorzaak van de brand die het Glacier 3000-restaurant in het Zwitserse skigebied Les Diablerets in 2022 heeft verwoest. De brand, die plaatsvond in de vroege ochtend van 19 september 2022, beschadigde het gebouw ernstig, inclusief het restaurant en de liftinstallatie. Gelukkig waren er op dat moment geen medewerkers aanwezig en zijn er geen gewonden gevallen. Het restaurant, ontworpen door de beroemde architect Mario Botta, werd vrijwel volledig vernietigd.
In het kort:
- Een fonduepan veroorzaakte de brand in het Glacier 3000-restaurant in 2022.
- De cateringmanager wordt aangeklaagd wegens nalatigheid voor het niet toezien op het juiste gebruik van de pannen.
- Het vernieuwde Glacier 3000-restaurant opende in november 2024 na de heropbouw, met verbeterde energie-efficiëntie en panoramisch uitzicht.
Oorzaak van de brand
Een onderzoek van de School of Criminal Sciences (ESC) van de Universiteit van Lausanne heeft geconcludeerd dat de oorzaak van de brand een gestapelde fonduepan was die nog aan stond. Volgens de aanklacht vatte stond de onderste pan nog aan en hiervoor vatte de bovenste (het brandstofreservoir) vlam, waarna het vuur zich verspreidde naar nabijgelegen brandbare materialen. De gebruiksaanwijzing van de pan bevatte duidelijk een waarschuwing dat de pan nooit gestapeld mocht worden, met de tekst ‘Let op, brandgevaar door synthetische materialen in de tank’. De cateringmanager, die verantwoordelijk was voor de operationele leiding van het restaurant op dat moment, had geen aandacht besteed aan het correcte gebruik van de nieuwe pannen, die slechts enkele weken voor het incident waren geleverd.
De cateringmanager wordt aangeklaagd wegens nalatigheid. Terwijl het personeel dat de pan had neergezet niet wordt vervolgd, wordt de manager verweten haar plicht om toezicht te houden, instructies te geven of taken te delegeren niet te zijn nagekomen.
Wederopbouw van het restaurant
De brand vernietigde het zelfbedieningsrestaurant op de derde verdieping volledig, evenals het restaurant op de vierde verdieping en de liftinstallaties. De kabelbaan zelf bleef echter intact. De totale kosten voor de wederopbouw en modernisering van het restaurant bedroegen CHF 30 miljoen. Ondanks de aanzienlijke schade werd in november 2024 een nieuw restaurant geopend. Het originele exterieurontwerp werd gecombineerd met een volledige herinrichting van het interieur. Het nieuwe ontwerp omvat meer vloeroppervlakte, verbeterde energie-efficiëntie en adembenemende panoramische uitzichten. De zuidzijde van het restaurant heeft nu meer dan 600 zonnepanelen die voor een groot deel de benodigde energie voor het gebouw leveren.
Het process en verdere ontwikkelingen
Het proces tegen de cateringmanager staat gepland voor 10 en 11 november 2025, in het gerechtshof in Vevey. De zaak heeft veel aandacht getrokken vanwege de enorme schade die de brand veroorzaakte en de betrokkenheid van het bekende skigebied Glacier 3000. De uitkomst van de zaak zal meer duidelijkheid geven over de verantwoordelijkheden van diegenen die risicovolle apparatuur in zo’n extreme omgeving beheren.
Schrijf je in voor de Skiinformatie nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws op wintersportgebied, weersvoorspellingen, live-updates uit de skigebieden en nog veel meer? Schrijf je nu in!
››› Inschrijven voor de nieuwsbrief!












