Sinds de skigebieden de prijzen van de skipassen bekend hebben gemaakt, zijn er veel discussies ontstaan over de prijsstijgingen die gesignaleerd zijn. Zo spreken veel wintersporters over schande en vinden zij dat er een einde moet komen aan de stijging van de skipasprijzen.
Skigebieden geven aan de kritiek te begrijpen, maar leggen uit dat dit te maken heeft met de grote investeringen van nieuwe skiliften en verbetering van de infrastructuur. Nu de reisorganisaties weer zijn begonnen met het promoten van winterbestemmingen, zijn de Nederlandse wintersporters weer van start gegaan met het oriënteren voor wintersportbestemmingen voor aankomend winterseizoen. Ook de skipasprijzen worden hier in meegenomen en dit zorgt elk jaar weer voor veel meningsverschillen.
4% duurder
Zo publiceerden wij 11 september het onderzoek van Snowplaza waaruit is gebleken dat de gemiddelde skipasprijs in de Alpen met 4% stijgt aankomend winterseizoen. Skicircus Saalbach-Hinterglemm-Leogang komt volgend seizoen, mede door de verbinding met Fieberbrunn, uit op een skipasprijs van € 50,- per dag. Een prijs waar veel wintersporters hun vraagtekens bij zetten, maar hierbij niet altijd realiseren dat er sinds het jaar 2000 meer dan €390.000.000 is geïnvesteerd in het skigebied. Om de wintersporters te laten zien wat er allemaal gepaard gaat met het runnen van een skigebied, heeft het skigebied een video laten produceren waar dit allemaal uitgelegd wordt. Zie onderstaande video.
Zwitserland
Zwitserland heeft het afgelopen winterseizoen zwaar gehad door de cruciale beslissing van de Zwitserse Centrale Bank. Door het loskoppelen van de Zwitserse Frank van de Euro, werd het voor ‘niet’ Zwitserse wintersporters erg duur om richting Zwitserse skigebieden te vertrekken. Om die bezoekers dit jaar weer te trekken hebben de meeste skigebieden in Zwitserland de skipasprijzen op hetzelfde niveau gehouden of zelfs verlaagd. Dit artikel publiceerden wij op 30 september.
We willen allemaal 100% sneeuwzekerheid, snelle skiliften en mooi geprepareerde pistes. Dit gaat niet zonder uitbreiding van het aantal sneeuwkanonnen, grote investeringen in nieuwe skiliften en het dag en nacht laten rijden van pistebully’s. Ook in de Alpenlanden groeit het geld niet aan de bomen dus moet het ergens mee terugverdiend worden. Wil je profiteren van interessante deals? In veel skigebieden werken de skiliftmaatschappijen en hotels intensief samen en bieden interessante arrangementen aan waarbij hotel en skipas in een pakket worden aangeboden.