Het klinkt als een grap of een verzinsel door AI, maar het is echt waar: Nederland heeft een skigebied gekocht. Toch hoeven we niet ineens sneeuwkanonnen op de Veluwe te verwachten, want het gaat om de Amerikaanse gemeente Nederland in de staat Colorado. Die heeft namelijk aangekondigd dat ze Eldora Mountain Resort overneemt, een populair skigebied in de Rocky Mountains, vlakbij Denver.
Klein bergdorp met grote plannen
De Amerikaanse plaats Nederland ligt op ongeveer 2500 meter hoogte en telt zo’n 1500 inwoners. Het dorp heeft een uitgesproken alternatief karakter, met wortels in de hippiecultuur van de jaren ’60 en bekendheid vanwege het excentrieke winterfestival “Frozen Dead Guy Days”. Dat zo’n relatief kleine gemeente nu eigenaar wordt van een compleet skigebied is uniek in de VS en ook opmerkelijk vanwege de creatieve manier waarop de overname wordt gefinancierd.
Overname van Eldora Mountain Resort
Eldora ligt op slechts 8 kilometer van het centrum van Nederland en is een geliefde wintersportbestemming voor inwoners van Boulder en Denver. Het skigebied beschikt over 680 hectare terrein en biedt onder meer 12 liften, 61 pistes en een snowpark. Het is bovendien aangesloten bij de populaire Ikon Pass, wat betekent dat het jaarlijks duizenden bezoekers trekt.
Tot nu toe was Eldora in handen van POWDR, een grote commerciële exploitant die eerder al aankondigde enkele van haar resorts van de hand te willen doen. Terwijl grote investeerders interesse toonden, nam juist de lokale gemeente het initiatief om het gebied zelf aan te kopen.
Lees ook: Nederland overweegt Amerikaans skigebied te kopen
Geen belastinggeld, maar inkomsten uit het skigebied
De financiering van de aankoop – waarvan het bedrag niet publiekelijk is gedeeld – gebeurt via gemeentelijke obligaties die uitsluitend worden terugbetaald met inkomsten uit het resort. Er komt dus geen belastinggeld aan te pas. De gemeente benadrukt dat Eldora winstgevend genoeg is om de schulden zelfstandig te dragen. Daarnaast worden nog aanvullende subsidies en privaat geld onderzocht om de schuldenlast te verlagen.
De dagelijkse bedrijfsvoering wordt niet door de gemeente zelf gedaan, maar is in samenwerking met 303 Ski, een groep van ervaren ski-industrieprofessionals uit de regio. De gemeente laat weten dat het resort aangesloten blijft bij de Ikon Pass en dat het de ambitie heeft om ook zomeractiviteiten verder uit te breiden.

Gaat dit werken?
Gemeentelijk eigendom van een skigebied is ongebruikelijk in de Verenigde Staten, waar de meeste resorts in handen zijn van grote bedrijven. Toch zijn er voorbeelden van succesvolle publiek-private samenwerkingen, zoals in Vermont en Californië. Nederland wil vooral inzetten op duurzame groei, met meer vierseizoenenaanbod en mogelijk uitbreiding van het skigebied om de drukte te spreiden.
Met het Sundance Film Festival dat in 2027 naar het nabijgelegen Boulder komt, kan Eldora bovendien profiteren van een nieuwe stroom bezoekers. Of de gemeente Nederland in staat is om het skigebied op lange termijn succesvol te beheren, zal de toekomst uitwijzen.
De naam Nederland: hoe komt een bergdorp daaraan?
De naam zorgt internationaal nog weleens voor verwarring, maar heeft een verrassend logische oorsprong. In de vroege jaren 1870 werd in de buurt van Nederland zilver gevonden bij de Caribou Mine, op ruim 3000 meter hoogte. De mijn werd uiteindelijk verkocht aan de Nederlandse ‘Mining Company Nederland’. Die besloot het erts niet ter plekke te verwerken, maar af te voeren naar het lagergelegen dorpje Middle Boulder, waar het klimaat milder was.
Onder de mijnwerkers werd het gebied daarom al snel ‘The Netherlands’ genoemd, wat ‘de lage landen’ betekent, vergeleken met de veel hoger gelegen mijn. Toen het dorp in 1874 officieel werd ingeschreven, koos men de naam Nederland, als eerbetoon aan de voormalige Nederlandse mijnexploitant. Ironisch genoeg trok de Nederlandse eigenaar zich een paar jaar later alweer terug, maar de naam bleef. Op de kaart hieronder zie je waar Nederland ligt.
Wintersport in 2025/2026 al geboekt?
Summit Travel: bekijk de laatste aanbiedingen en deals inclusief skipas ›
Chalet.nl: deze chalets kun je boeken ›
Sunweb: wintersport altijd inclusief skipas ›
TUI: bekijk het laatste aanbod ›
Villa for You: mooie vakantiehuizen vlakbij de pistes ›
Landal: vakantieparken bij skigebieden ›
SnowTrex: goede prijzen een aantrekkelijke deals ›
Nordic: boek je droomvakantie naar Scandinavië ›
ChaletsPlus: luxe chalets in Oostenrijk ›
BBI Travel: op naar Canada, Scandinavië en nog meer mooie plekken ›
Direkt Holidays: wintersporten in de Zillertal Arena! ›
Buro Scanbrit: boek een reis naar Lapland in de winter ›
TravelSki: wintersportpakketten op maat, incl. materiaal ›