Steeds meer berghutten veganistisch

Steeds meer Oostenrijkse restaurants – en nu in de winter ook berghutten – stappen over op gerechten zonder vlees. Veganistische opties op de menukaart zijn in veel gevallen zelfs onmisbaar geworden. En het gaat niet alleen om het eten: de Alpenvereniging ziet het ook als een stap richting beter klimaatbewustzijn.

Minder vlees, minder CO2

De Alpenvereniging promoot bewust een vegetarische keuken in haar 230 berghutten. Waarom? Volgens Georg Unterberger, verantwoordelijk voor hutten en wandelpaden, heeft vlees eten in hutten – na de bouw en het onderhoud van de hutten – de grootste CO2-impact. “De Oostenrijkse Alpenvereniging heeft een klimaatstrategie, en vegetarische en veganistische hutten passen hier perfect bij,” zegt Unterberger. “Het gaat niet alleen om vegetarisch, maar ook steeds meer om volledig veganistisch.”

Skihutten volgen de trend

Privéhutten pikken de trend ook op. Hoewel het aantal veganistische gasten nog klein is, merkt restauranthouder en toerisme-expert Alois Rainer dat ze vaak de doorslag geven. “In een groep bepaalt vaak de veganist waar je gaat eten. Als vier vriendinnen uit eten willen en één van hen is vegan, dan kies je een plek met vegan opties. Voor ondernemers is het dus slim om die aan te bieden.” Ook Manfred Kleiner, chef van de Wedelhütte in het skigebied Hochzillertal, ziet de voordelen: “Het is gewoon een extra aanbod dat je bijna niet meer kunt negeren. Vegan is echt in opkomst.”

Minder vlees, meer bewustzijn

De trend lijkt nu ook eindelijk echt door te zetten in Oostenrijk. De helft van de Oostenrijkers heeft de afgelopen jaren minder vlees gegeten. Zo’n 900.000 mensen eten vegetarisch en meer dan 100.000 zijn volledig veganistisch. Dus wie deze winter gaat skiën, kan zich verheugen op schnitzels én vegan bowls in de skihut!

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?