Eerste niet-gletsjergebied in de Alpen gaat zaterdag open

Aankomende zaterdag begint het skiseizoen voor het allereerste niet-gletsjergebied in de Alpen. In het Zwitserse Diavolezza in Oberengadin zijn de pistes geprepareerd en vanaf 19 oktober kunnen wintersporters van de pistes glijden. Benieuwd hoeveel sneeuw daar nu ligt?

Skistart in Diavolezza

Tot nu toe zijn er zo’n tien skigebieden geopend in de Alpen, allemaal met pistes op een of meerdere gletsjers. Hier liggen de pistes nu eenmaal het hoogst, waardoor daar ook de meeste sneeuw is blijven liggen. Inmiddels is het echter zover dat ook de niet-gletsjergebieden stukje bij beetje openen voor skiseizoen 2024/2025. Diavolezza in Zwitserland heeft de primeur. Dit skigebied is onderdeel van Engadin St. Moritz, een verzameling van vier skigebieden die onderling niet verbonden zijn. Hoewel er zeker een gletsjer aanwezig is in het skigebied, liggen niet alle pistes op dit eeuwige ijs. Daarom is het officieel geen gletsjerskigebied.

Skiën in oktober 2024

Dankzij de vele sneeuwval in september is het mogelijk om al op meerdere plekken in de Alpen te skiën. De omstandigheden zijn op grote hoogte echt heerlijk. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de webcams van een paar dagen geleden: het ziet er al uit als een waar winterwonderland! Dit geldt ook voor Diavolezza, waar de pistes tussen de 2000 en 3000 meter hoogte liggen. Je kunt je dus wel voorstellen dat het hier al behoorlijk wit is.

Zo is het nu in Diavolezza

De komende dagen gaat er nog een laagje sneeuw vallen in dit hooggelegen skigebied. Ideaal voor de skiopening op zaterdag! Vandaag voorspellen de weerkaarten een sneeuwval van zo’n 17 centimeter, en ook op zaterdag kan er nog een laag van ongeveer 20 centimeter vallen op 3000 meter hoogte. Lager gelegen delen van deze Zwitserse regio krijgen de komende dagen vooral veel regen.

Dit laten de webcams vanochtend zien in Diavolezza:

Skiën in Diavolezza

Het Zwitserse skiteam heeft de afgelopen dagen al toegang gekregen tot de pistes. Vanaf zaterdag kunnen alle wintersporters hier afdalen op woensdagen, zaterdagen en zondagen tot 22 november. In deze periode zijn de pistes de rest van de week gereserveerd voor trainingen van skiteams. Na 22 november is het wintersportgebied elke dag geopend voor reguliere skiërs en snowboarders.

Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je alle ontwikkelingen volgen op wintersportgebied? Meld je dan snel aan via het onderstaande formulier voor het laatste wintersportnieuws in je mailbox.

 *
 *

Waar ben je naar op zoek?

Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in