Webcam 25/9/2024

Nog 1 maand tot World Cup Sölden: zo ligt de piste erbij

Vorig jaar was het rond deze tijd onrustig in Sölden. De sneeuw bleef uit en met de World Cup voor de deur was het een moeilijke periode. Dit jaar is alles echter anders! Anderhalve week geleden viel er veel sneeuw en deze zorgt niet alleen voor een vroege start van het skiseizoen in Sölden, maar ook voor een stressvrije aanloop naar de eerste World Cup wedstrijd van het skiseizoen 2024/2025.

Heel veel sneeuwval

Op 11 september begon het te sneeuwen in de Alpen, vooral in Oostenrijk, en het hield zo’n vier dagen aan. Deze sneeuwdump in september heeft bij veel mensen de wintersportkriebels aangewakkerd. Bovendien ligt er in het hooggebergte al een eerste laag sneeuw, wat goed nieuws betekent voor de gletsjerskigebieden. In Sölden viel er meer dan 80 centimeter sneeuw. Deze sneeuw, in combinatie met de sneeuw uit de opgeslagen sneeuwdepots in het skigebied, zorgt voor een perfecte onderlaag voor de World Cup in Sölden. Deze staat gepland voor: 26 en 27 oktober 2024.

Voorbereidingen World Cup Sölden

De World Cup-manager van het skigebied meldt dat er vorig jaar maar liefst 15 meter sneeuw is gevallen in Sölden. Een klein deel daarvan is bewaard onder dekens. Hierdoor ligt er nu zo’n 100.000 kubieke meter sneeuw opgeslagen in het depot. Voor de World Cup-afdaling in Sölden is ongeveer 45.000 kubieke meter sneeuw nodig. De piste is ongeveer 1,2 kilometer lang, 70 meter breed en er moet qua dikte ongeveer een halve meter sneeuw liggen. Dit jaar vormt dat geen enkel probleem, mits er geen hele vreemde dingen gebeuren! Dat is weleens anders geweest…

Heel voorspoedig

De voorbereidingen zijn al sinds 9 september in volle gang. Halverwege oktober vindt de sneeuwcontrole voor de World Cup Sölden plaats. De omstandigheden zijn nu perfect! Dit jaar wordt de piste zelfs 40 meter breder gemaakt, zodat de reguliere wintersporters naast de trainingen van de World Cup-atleten kunnen blijven skiën. Tot aan de World Cup worden dagelijks pistebully’s ingezet om de opgeslagen sneeuw over de pistes te verdelen.

Skiën kan al in Sölden

Sinds 20 september is het gletsjerskigebied van Sölden geopend voor wintersporters. Elke dag kunnen skiërs afdalen op de Rettenbachgletsjer. In lagere gebieden is de sneeuw inmiddels grotendeels weggesmolten, maar op de gletsjers blijft het in Oostenrijk nog redelijk wit. Volgens de officiële website van Sölden ligt er nog een laag van 80 centimeter sneeuw op 3000 meter hoogte. Momenteel is er 4,1 kilometer aan piste geopend op de gletsjer voor skiën en snowboarden. De verwachting is dat dit meer wordt na meer sneeuwval.

Lees ook: Rettenbach Gletscher in Sölden vanaf 20 september dagelijks geopend en Zo was het eerste skiweekend van 2024/2025 in Stubai, Sölden en Hintertux

Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je alle ontwikkelingen volgen op wintersportgebied? Meld je dan snel aan via het onderstaande formulier voor het laatste wintersportnieuws in je mailbox.

 *
 *

Waar ben je naar op zoek?

Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in