© Skiinformatie.nl

Groep Nederlanders met helikopter van berg gehaald

Gisteren werden tien vakantiegangers per helikopter van een berg in Tirol naar het dal gebracht. De groep, bestaande uit zeven Nederlanders en drie Duitsers, wilde vanaf de Lamsenjochhütte afdalen. Na waarschuwingen van de huttenbaas werd de bergreddingsdienst ingezet.

Gevaarlijke situatie in de bergen

De bergredding moest uitrukken voor een wandelgroep met Duitsers en Nederlanders. Ondanks het slechte weer wilde de groep vanaf de Lamsenjochhütte, op 1953 meter hoogte, terug naar het dal. Deze hut bevindt zich boven Vomp, in de buurt van de wintersportgebieden Pertisau en Fügen, bij Innsbruck. De eigenaar van de hut raadde de groep af om te vertrekken vanwege de slechte weersomstandigheden. De afgelopen dagen heeft het hevig gesneeuwd in Oostenrijk; op sommige plekken viel meters sneeuw. Deze sneeuw op een warme ondergrond creëert gevaarlijke lawinesituaties.

Helikopter in actie

Toen de groep toch wilde afdalen, werd de bergreddingsdienst ingeschakeld. Vanwege de gevaarlijke omstandigheden werd besloten om de vakantiegangers per politiehelikopter naar Steinboden te vervoeren. Van daaruit werden ze naar Schwaz begeleid. Gelukkig raakte niemand gewond.

Lawinegevaar op dit moment

De lawinewaarschuwingsdienst van Tirol waarschuwt voor aanhoudend gevaar. Voorzichtigheid en terughoudendheid zijn geboden. Hoewel de hevigste sneeuwval voorbij is, stabiliseert de sneeuw slechts langzaam. Hierdoor kunnen kleine en middelgrote lawines ontstaan, vooral op met gras bedekte hellingen. Op grotere hoogtes zijn vooral de schaduwrijke, steile hellingen gevaarlijk. De sterke wind houdt de sneeuw in beweging op hoogte. De situatie is momenteel complex en door de grote temperatuurwisselingen is het sneeuwdek onvoorspelbaar.

Vanaf dinsdag stijgen de temperaturen weer, wat het lawinegevaar op grotere hoogte langzaam zal verminderen. Blijf echter voorzichtig op de wandelpaden en ga nooit zonder de juiste lawine-uitrusting op pad.

››› Lees het hele advies van Lawinen.report!

Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je alle ontwikkelingen volgen op wintersportgebied? Meld je dan snel aan via het onderstaande formulier voor het laatste wintersportnieuws in je mailbox.

[spotler formid="11091"]

Waar ben je naar op zoek?

Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

[spotler formid="11141"]