Regen

© Skiinformatie.nl

Niederösterreich uitgeroepen tot rampgebied: bewoners geëvacueerd

In het oosten van Oostenrijk is het op dit moment een behoorlijke chaos. Sinds afgelopen donderdag geldt in een groot deel van Niederösterreich, Wenen en het noorden van Burgenland code rood vanwege hevige regenval. Niederösterreich is inmiddels officieel tot rampgebied verklaard. Op grote schaal zijn er overstromingen.

Enorme hoeveelheden regen

In Oostenrijk zijn de omstandigheden behoorlijk extreem te noemen. Deze situatie is ontstaan door een situatie waarbij koude, polaire lucht vanuit het noorden naar de Alpen stroomt en er tegelijkertijd een lagedrukgebied van het westelijke Middellandse Zeegebied via Italië, Oostenrijk en Hongarije naar Polen trekt. De koude lucht komt vervolgens in botsing met zachte, vochtige lucht. Met name in de oostelijke Alpen, in Oostenrijk, kan dan aanhoudend en dagenlang ontzettend veel regen vallen. Tot en met dinsdag kan er ruim 200 millimeter water vallen in een groot deel van Oostenrijk, met uitschieters naar wel 300 millimeter in Niederösterreich en Oberösterreich. 1 millimeter komt overeen met 1 liter water per vierkante meter, dus reken maar uit hoeveel dat is.

Bewoners geëvacueerd

Door de extreem hevige regenval zijn er op grote schaal overstromingen in het noordoosten van Oostenrijk, met name in de deelstaat Niederösterreich. Het waterpeil blijft hier maar stijgen, met als gevolg dat men dit gebied officieel als rampgebied heeft uitgeroepen. Verschillende inwoners zijn geëvacueerd. “De situatie blijft verslechteren door de enorme regenval in de hele deelstaat”, vertelde plaatsvervangend gouverneur Stephan Pernkopf (ÖVP) aan APA. Bewoners moeten uit hun huizen worden gered en inmiddels heft men ook meerdere treindiensten geannuleerd. Voor de komende uren wordt er volgens Pernkopf nog eens 50 millimeter water verwacht. Brandweerlieden uit andere deelstaten en het leger worden ingezet om te assisteren en hulp te verlenen.

Verkeersroutes afgesloten

“Door de aanhoudende regenval is er al sprake van massale overstromingen in het hele land en dat zal zo blijven.” De extreme regenval van de afgelopen dagen heeft allerlei gevaarlijke situaties gecreëerd. Vele wegen zijn onbegaanbaar door de overstromingen, vooral in de centrale regio’s (districten Melk, St. Pölten en Tulln). “Aangenomen kan worden dat talloze dorpen de komende uren moeilijk tot niet bereikbaar zullen zijn.”

Vannacht werden 1159 brandweerkorpsen met 2168 voertuigen opgeroepen voor 4490 operaties in Niederösterreich.

Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je alle ontwikkelingen volgen op wintersportgebied? Meld je dan snel aan via het onderstaande formulier voor het laatste wintersportnieuws in je mailbox.

[spotler formid="11091"]

Waar ben je naar op zoek?

Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

[spotler formid="11141"]