In de Franse media wordt het skigebied La Clusaz ervan beschuldigd meer dan twintig jaar bronwater te hebben gebruikt voor de productie van kunstsneeuw. En dat zou illegaal zijn. De gemeente ontkent dat er sprake is van illegaal gebruik van bronwater.
Onderzoek door biodiversiteitsbureau
Het Franse bureau voor biodiversiteit (OFB) startte in 2022 een onderzoek in La Clusaz, omdat tijdens een periode van extreme droogte de bloembakken in de gemeente bewaterd werden terwijl dit verboden was. In juli van dat jaar gold een droogtealarm en in het hele departement werden waterbeperkingen opgelegd. Tot die beperkende maatregelen behoorden onder andere het bewateren van gemeentelijke planten en het vullen van waterreservoirs die gebruikt worden om kunstsneeuw te produceren in de winter. Tijdens het onderzoek, waarvan Blast de resultaten zou hebben, ontdekte het bureau dat de planten toch water kregen uit het Lachat reservoir en dat dit reservoir ook nog eens van water werd voorzien.
Geheim systeem
Nader onderzoek zou uit hebben gewezen dat er een ‘geheim’ ondergronds systeem is aangelegd om water uit de gelijknamige Lachat bron op te pompen en dat naar het reservoir te leiden. Dat systeem zou tussen 2000 en 2023 in gebruik zijn geweest en al die jaren zou er dan ook sprake zijn van gebruik van bronwater voor de productie van kunstsneeuw. Blast ondersteunt de beschuldigingen met foto’s uit het onderzoeksrapport. De waterinhoud van zo’n 54 Olympische zwembaden zou opgepompt zijn uit de bron.
Gemeente ontkent
De burgemeester van La Clusaz heeft gisteravond laten weten dat er niets illegaals aan de hand zou zijn geweest en ontkent ook dat er sprake zou zijn van een geheim. Er zou water zijn gehaald uit een overschot van een particuliere bron en ook de nationale diensten zouden daarvan op de hoogte zijn. Hier horen we vast nog meer van.
La Clusaz
Het skigebied van La Clusaz en Manigod telt 125 kilometer aan pistes en is door liften en pistes met elkaar verbonden. Je kunt er skiën tussen 1100 en 2600 meter hoogte. Het maakt deel uit van het grotere Massif de Aravis (211 km), waar ook Le Grand Bornand en Saint-Jean-de-Sixt toe behoren. Die laatste twee zijn met buslijnen verbonden.