Ongeluk bij het skiën? Zelf je verzuim betalen.

Been breken op wintersport en niet meer kunnen werken? De kosten die dat met zich meebrengt moet je in de toekomst wellicht zelf betalen. Werkgevers willen niet langer de dupe zijn van ongelukken die hun werknemers buiten werktijd oplopen. De VVD is het ermee eens en vindt dat werknemers zichzelf extra moeten verzekeren.

MKB-Nederland laat weten dat werkgevers verzuimkosten ten gevolge van bijvoorbeeld een wintersportvakantie zat zijn. VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn vertelt: “70 procent van de uitval wordt veroorzaakt door problemen die buiten werktijd ontstaan. Sportblessures zijn daar onderdeel van.” De partij van Schut-Welkzijn wil meer verantwoordelijkheid bij de werknemers neerleggen. De werknemer gaat hier volgens haar niet op achteruit. “Het gaat erom dat het personeel zelf regelt hoe het wordt uitbetaald bij ziekte.” Het premiegeld dat de werkgever nu betaalt komt straks bij het loon van de werknemer.

Sportprofessionals zijn het zeker niet eens met het voorstel van MKB-Nederland en de VVD. Directeur van PSV Toon Gerbrands vindt het schandalig: “Het zou niet over de nadelige gevolgen van sport moeten gaan. Sporten is goed voor werknemers. Daarom richten grote bedrijven ook zelf sportprogramma’s op.” Sportonderzoeker Willem van Mechelen snapt het voorstel ook niet: “Uit onderzoek blijkt juist dat mensen die sporten veel minder verzuimen. Uitval door blessures en extreme sporten komt voor, maar weegt op lange termijn niet op tegen de voordelen van een actieve werknemer.” De KNVB heeft meer begrip voor het voorstel, maar houdt er niet van dat de sport zo expliciet genoemd wordt als oorzaak van verzuim. Een woordvoerder wijst dan eerder naar de relatie tussen roken en drinken en arbeidsongeschiktheid.

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?