© Skiinformatie.nl

Lawines over de piste: gebeurt dat vaker?

Afgelopen weekend kwam in het Oostenrijkse Lech een lawine over de piste. In een video zie je hoe de sneeuwmassa enkele wintersporters opslokt. De schrik was groot, maar de gevolgen in dit geval relatief klein. Slechts vier personen raakten gewond. En dan rijst de vraag: ‘gebeurt het vaker dat een lawine over de piste komt?’

Kort antwoord: ja, het gebeurt soms

Een kort antwoord op de vraag in de inleiding is ‘ja’. Als je de afgelopen jaren onze website hebt gevolgd, heb je kunnen lezen dat het af en toe gebeurt dat een lawine over de piste komt. In het skiseizoen van 2016/2017 kwam in Lech maar liefst twee keer een lawine over de piste. In 2018 bereikte in Hochfügen een lawine de piste. In Silvretta Montafon kwam eind vorig jaar een lawine over de piste en dit jaar nog werd er een grote zoekactie opgezet nadat in Serfaus-Fiss-Ladis een lawine over een skiroute kwam. En niet alleen in Oostenrijk bereiken lawines wel eens de piste, ook in andere wintersportlanden gebeurt dat af en toe.

Restrisico blijft

Om een veilige wintersport te kunnen garanderen aan hun gasten, doen skigebieden er veel aan om lawines op de piste te voorkomen. Je hoort daarom ’s ochtends vaak knallen in een skigebied. Deze knallen zijn afkomstig van explosieven waarmee de medewerkers van het skigebied doelbewust lawines naar beneden laten komen, zodat die niet later alsnog spontaan naar beneden kunnen komen. Met alle hedendaagse technieken kunnen de skigebieden met grote zekerheid stellen dan hun pistes veilig zijn. Als ze daar niet van overtuigd zijn, dan worden (een deel) de pistes niet vrijgegeven. Daarom kan het nog wel eens zo zijn dat bepaalde pistes en bergwegen afgesloten zijn na hevige (winterse) neerslag. Toch kunnen de medewerkers van een skigebied niet voor de volle 100% garanderen dat sneeuw niet gaat schuiven in de richting van een piste. Er blijft dus een restrisico op lawines die de piste kunnen bereiken.

Kans op ernstig ongeluk groter

Maar hoe groot is dat restrisico? Dat is lastig te zeggen. Niemand wil het op z’n geweten hebben dat door een foute inschatting een lawine een piste bereikt. Skigebieden nemen dan ook liever het zekere voor het onzekere en zullen een piste eerder afsluiten, dan dat ze een risico nemen op een lawine. Experts uit de branche noemen het risico op een ernstig ongeluk op de piste veel groter dan dat je zou overlijden bij een lawine over de piste.

Kan je nog veilig op wintersport?

Of het dan wel veilig is op de piste? Ja eigenlijk wel. Laten we zeggen dat het steeds veiliger wordt, dankzij alle moderne technieken. Vroeger gebeurde het veel vaker dat lawines een piste bereikten. Toch blijft er een minimale kans dat een lawine de piste bereikt. Wat je zelf kan doen om ervoor te zorgen dat jij niet degene bent die onder die lawine terechtkomt? Zorg dat je jezelf bewust bent van je omgeving en kijk af en toe omhoog. Ski je op een piste die direct onder een steile helling ligt? Ga daar dan niet uitgebreid stilstaan en kies een andere plek. Maar het belangrijkste: volg de aanwijzingen van het skigebied. Negeer geen borden waarop staat dat pistes gesloten zijn. Verder kun je er in een skigebied over het algemeen gewoon vanuit gaan dat het veilig is.

En vind je het leuk om in de diepe sneeuw te skiën? Doe dat niet op eigen houtje, maar ga op pad met een gecertificeerde gids en met de juiste kennis en uitrusting.

Deel dit artikel:

Waar ben je naar op zoek?