Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Silvretta Montafon test pistenbully met milieuvriendelijke brandstof

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Het onderwerp duurzaamheid wordt alleen maar belangrijker en skigebieden proberen op verschillende manieren steeds milieuvriendelijker te werk te gaan. Zo gaat Silvretta Montafon als eerste skigebied in Vorarlberg milieuvriendelijke brandstof voor pistenbully’s testen. Hiervoor gebruiken ze speciale HVO-brandstof, waarmee de ecologische voetafdruk met zo’n 90% kan worden verminderd. De resultaten worden beoordeeld en aan de hand daarvan wordt besloten of de rest van de pistenbully’s voortaan ook op HVO-brandstof gaat rijden.

HVO zorgt voor zo’n 90% minder CO2-uitstoot

Skigebied Silvretta Montafon gaat een pilot draaien met een pistenbully op HVO-brandstof. Deze speciale brandstof kan de CO2-uitstoot met maar liefst 90% terugbrengen. Een grote stap in de duurzaamheid van het gebied! Mario Tschofen, hoofd Piste Technology & Vehicle Fleet in Silvretta Montafon, vertelt aan ORF.at dat ze werken aan de verduurzaming van het gebied. Een team van onderzoekers meet nauwkeurig de resultaten op het gebied van bruikbaarheid, prestaties en verbruik om zo te beoordelen of er in de toekomst meer pistenbully’s op HVO-brandstof kunnen rijden.

Synthetische brandstof

Maar wat is die speciale HVO-brandstof dan precies? Het is een synthetische brandstof die gemaakt is van plantaardig vetafval uit de voedingsindustrie. Door middel van verschillende processen en door toevoeging van waterstof kunnen ze dit vetafval omzetten in een brandstof. Het resultaat is het 100% fossielvrije dieselproduct HVO, dat in alle moderne dieselmotoren werkt. Zo hoeft Silvretta Montafon dus geen grote aanpassingen aan de pistenbully’s door te voeren om deze brandstof te kunnen gebruiken. Volgens Kilian Zinnecker, hoofd van de werkgroep Renewable Energies, vermindert HVO de CO2-uitstoot met 65 tot 90% ten opzichte van gewone diesel. Bovendien heeft dit type brandstof een betere verbranding en uitstekende eigenschappen bij lage temperaturen. Alleen maar voordelen voor gebruik in de sneeuw dus.

Op zoek naar meer alternatieven

Omdat duurzaamheid zo’n belangrijk onderwerp is, kijkt men verder dan alleen het gebruik van HVO-brandstof. Silvretta Montafon heeft sinds deze winter een testpartnerschap met Kässbohrer om verder te zoeken naar andere alternatieven voor de pistenbully’s.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in