Dat Oostenrijk misschien iets te vroeg de teugels heeft laten vieren, blijkt uit de verschillende verscherpende maatregelen die het land weer aan het invoeren is. Naast het opnieuw invoeren van de mondkapjesplicht, keert nu ook de 3-G-regel misschien terug op bepaalde plekken. Wat dat precies betekent?
Sinds 5 maart is in Oostenrijk de laatste stap van het versoepelingsplan ingegaan, de stap waarbij vrijwel alle coronamaatregelen opgeheven werden. Vanaf die datum heeft men weer overal toegang zonder het te hoeven tonen van een coronabewijs en zijn mondkapjes alleen op bepaalde plekken verplicht. Dat Oostenrijk nu toch weer de teugels aantrekt, komt door het enorm hoge aantal geregistreerde positieve tests.
Opnieuw 3-G-regel voor de nachthoreca
Om de situatie niet van kwaad tot erger te maken en het aantal bezette ziekenhuisbedden af te laten nemen, komen er in Oostenrijk toch weer een paar verscherpte coronamaatregelen terug. Zo zal hoogstwaarschijnlijk de 3-G-regel opnieuw ingevoerd worden voor (binnen)evenementen, après-ski en andere nachthoreca, daar waar meer dan 25 personen aanwezig kunnen zijn. Dat houdt in dat als je niet gevaccineerd bent of beschikt over een herstelbewijs, je je moet laten testen wil je drankjes drinken in een horecazaak. Wanneer en op welke manier deze regel precies ingaat, wordt waarschijnlijk snel duidelijk. De Oostenrijkse regering is hier nog over in beraad.
Eerdere verscherpingen van de maatregelen in Oostenrijk
Niet alleen de mogelijke terugkomst van de 3-G-regel is een verscherping van de maatregelen, het Alpenland heeft al eerder laten weten ook de mondkapjesplicht weer in te voeren. Mondkapjes waren al verplicht in supermarkten, het openbaar vervoer en ziekenhuizen, maar die plicht wordt verder uitgebreid. In heel Oostenrijk dien je in binnenruimtes weer een FFP2-mondkapje te dragen, een regel die sinds 5 maart ook was komen te vervallen. De nieuwe, verscherpte regels gaan vanaf donderdag 24 maart in. Het idee is dat daar waar de 3-G-regel dan geldt, hoeft er geen mondkapje te worden gedragen.
Quarantaineregels zorgen voor tekort aan personeel
Hoewel de omicronvariant veel milder is, vormt het hoge besmettingsaantal toch een probleem in Oostenrijk. Dat komt door de quarantaineregels die het land hanteert. Door deze regels zit veel personeel thuis en ontstaan er personeelstekorten, met als gevolg dat het personeel de druk in de ziekenhuizen niet aan kan. Om dat probleem op te lossen worden er niet alleen weer verscherpende maatregelen ingevoerd, ook de quarantaineregels worden aangepast. De quarantaine wordt nu tot vijf dagen verkort, waarvan degenen die 48 uur symptomenvrij zijn weer naar buiten mogen. Ziekenhuizen mogen overigens zelf bepalen of de quarantaine verlengd moet worden, maar desondanks kan ook dit een oplossing vormen voor het probleem in Oostenrijk.