De gletsjers in Oostenrijk hebben het zwaar te verduren op het moment, vanwege de verschillende stormen die deze winter door het land hebben geraasd. Hierdoor is de losse sneeuw die op de gletsjers lag voor een groot deel weggewaaid en is het gletsjerijs bloot komen te liggen. De zon heeft nu direct invloed op het ijs, in plaats van dat eerst de sneeuw die erop ligt wegsmelt. Experts hopen nu op een dik pak verse sneeuw in het voorjaar, anders kan er komende zomer wel eens een recordhoeveelheid ijs wegsmelten.
Verse sneeuw kan smelten tegengaan
Op veel gletsjers in Oostenrijk ontbreken op dit moment de beschermende sneeuwlagen. Deze zorgen er in het voorjaar voor dat de zon niet meteen het ijs aantast, maar eerst de sneeuw laat smelten. Vanwege de verschillende stormen is deze losse sneeuw allemaal weggewaaid en komt op veel plekken het kale gletsjerijs er al doorheen. Dit is een slechte zaak, want dit ijs is veel donkerder dan sneeuw en dus extra gevoelig voor het opnemen van warmte en dus voor het smelten. Gletsjeronderzoeker Andrea Fischer laat aan ORF.at weten te hopen op minstens twee meter sneeuw de komende weken. Dat zou de redding van de gletsjers kunnen zijn. Dit klinkt veel, maar de meeste sneeuw op die hoogte valt altijd in maart, aldus Fischer. Mocht deze sneeuw niet vallen, dan zouden de onderzoekers een record van wegsmeltend ijs kunnen meten deze zomer.
Ook gevolgen van regen in oktober nog steeds zichtbaar
Hoewel de storm op het moment de grootste boosdoener is, zijn ook de gevolgen van de vele regen in oktober nog steeds te zien. Toen heeft het zelfs boven de 3000 meter hoogte veel geregend. Deze regen viel op een relatief verse sneeuwlaag, die vervolgens in ijs veranderde. Deze nieuwe ijslaag zien we op de dag van vandaag nog steeds, vertelt Fischer, en hierdoor mis je dus een isolerende sneeuwlaag.
Toerskiërs moeten oppassen
Fischer waarschuwt ook toerskiërs en gletsjerwandelaars die komende tijd op pad gaan. Omdat het de afgelopen tijd wel iets heeft gesneeuwd, zijn de gletsjerspleten slecht zichtbaar. Ze worden bedekt door een laag van bevroren natte sneeuw en licht gruis van nog geen 20 cm dik. Hierdoor is het lastig inschatten waar de gletsjerspleten zitten. Ze raadt iedereen die toch de gletsjer op gaat aan niet alleen of met z’n tweeën te gaan, maar in een grotere groep en aan elkaar gezekerd met touwen. Mocht er dan iemand in een gletsjerspleet vallen, kan de rest die persoon redden.