De stijgende temperatuur brengt in Nederland alleen maar goeds met zich mee. Helaas kan hetzelfde niet gezegd worden over de stijgende temperatuur in de Alpen. Het gehele weekend bleven de berichten maar binnenkomen via de e-mail van de redactie. Elke keer was het raak. Het dodental is geëindigd op elf, maar het aantal lawines waarbij mensen betrokken waren is veel groter.
In Zwitserland overleden dit weekend drie personen aan de gevolgen van een lawine. Een 33-jarige Duitse wandelaar was zaterdag onderweg met twee andere wandelaars, met als doel om zondag de Matterhorn te beklimmen. Tijdens de verkenning kwam een lawine los die de Duitser 200 meter mee naar beneden nam. Hij stierf ter plekke. In dezelfde regio kwam zondag een Zwitserse skiër om het leven. Hij werd 1.20 meter onder het sneeuwdek dood teruggevonden door andere sporters. Op vrijdag al raakte een Oostenrijker in de buurt van Fiesch zwaargewond uit een lawine gehaald. Ook hij overleefde het niet en liet het leven in het ziekenhuis.
Ook in Oostenrijk zijn er vier personen buiten de piste onder een lawine terecht gekomen. Tijdens het wachten is een arts meegenomen door een lawine en werd later door zijn maten onder de lawine gevonden. Later in het ziekenhuis overleed hij aan zijn verwondingen. Een skier in Ischgl Höllspitz probeerde een helling van 48 graden te trotseren en is hierbij uitgegleden en kwam in een lawine terecht waar zij gevonden werd door omstanders. Een breuk in de sneeuwmassa heeft in Wecht Außerfern op 2504 meter hoogte een 34 jarige bergbeklimmer het leven gekost. Zijn metgezel overleefde de 100 meter val wel en bracht het er van af met lichte verwondingen. In Grossglockner is een reddingsmedewerker in een lawine terecht gekomen op de extreem steile Pallavicini helling.
De Franse Alpen hebben voor de overige vier slachtoffers gezorgd. Een 60-jarige skiër werd zaterdag op 2000 meter door een lawine verslonden in de Hautes-Alpes. Op zondag kwamen drie mensen terecht in een lawine in de Savoie. Zij waren met een groot onderweg in het Vanoise massief, toen zij overvallen werden door de sneeuwmassa. Dit jaar stierven er volgens de reddingsdiensten alleen in Frankrijk al 32 personen aan de gevolgen van een lawine.
De hoge temperaturen hebben gezorgd (en doen dat nog steeds) voor een hoog lawinegevaar. Deze warmte zorgt ervoor dat het sneeuwdek een stuk zwaarder wordt vanwege het smeltproces. Dat betekent ook dat de sneeuw makkelijker gaat glijden. In de middag is het lawinegevaar nog hoger, omdat de warmte dan zijn werk heeft kunnen doen. Blijf dus nadenken voordat je op pad gaat!