24 UUR IN: het Pitztal

Voor de derde aflevering van dit seizoen waren we in het Pitztal. Deze naam zal niet voor iedereen even bekend klinken. Het ligt naast het Ötztal, wat bij vele wel bekend is. In het Pitztal vind je drie skigebieden: Hochzeiger, Rifflsee en de Pitztaler Gletscher. Door de aanwezigheid van de gletsjer kun je hier van oktober tot mei skiën. Wij waren voor 24 UUR IN in het Pitztal en verkenden de skigebieden en andere activiteiten die je hier kunt doen.

Gelukkig werkte het weer ook goed mee en konden we genieten van een stralend zonnetje aan de strakblauwe lucht. Uiteraard hebben we ook heerlijk gegeten. Want voor ontbijt, lunch, avondeten en tussendoor werd er goed voor ons gezorgd en hadden we niets te klagen. 24 UUR IN Pitztal was weer een klein feestje om te doen, dat is wel te zien in de aflevering!

24 UUR IN: het Pitztal | De aflevering

24 UUR IN Pitztal is weer een bomvolle aflevering met veel extra activiteiten. Het weer tijdens onze tijd in het Pitztal was wisselend, we hebben sneeuw gehad, maar hebben ook kunnen genieten van het zonnetje en een helderblauwe lucht. Er stond een leuk programma op ons te wachten. Zo verkenden we alle drie de delen van het skigebied, Hochzeiger, Rifflsee en de Pitztaler Gletscher, bezochten we trendsport center Pitztal en gingen we snowbiken. Aan het eind van de dag gingen we nog ijsklimmen en mochten we mee met de pistenbully om alles te leren over het prepareren van de pistes.

We konden zo’n druk programma natuurlijk niet volhouden op een lege maag, dus ook tijdens deze aflevering hebben we heerlijk ontbeten, geluncht en ook het avondeten was meer dan goed. Zo hadden we een korte pauze bij café 3.440, het hoogste café van Oostenrijk. Deze vind je op de Pitztaler Gletscher. Aan het eind van de dag dineerden we bij restaurant Bergwerk in één van de dorpjes in het dal.

Ook bij de opnames van deze derde aflevering hebben we weer genoten. Met een leuk programma en lekker winters weer kon dat natuurlijk ook niet anders. Bekijk de aflevering hieronder en geniet met ons mee!

Pitztal: enkele feiten

  • Vanaf Utrecht is het ongeveer 9 uur rijden
  • De afstand vanaf Utrecht is zo’n 870 km
  • Op de Pitztaler Gletscher vind je het hoogste café van Oostenrijk: Café 3.440
  • Het skigebied bestaat uit drie delen: Rifflsee, Hochzeiger en de Pitztaler Gletscher
  • Door de aanwezigheid van de gletsjer kan het gebied sneeuwzekerheid bieden van midden september tot midden mei

Ligging

Het Pitztal | Het skigebied

Het skigebied in het Pitztal kent drie delen: Hochzeiger, Rifflsee en de Pitztaler Gletscher. Het dal en de gletsjer liggen redelijk hoog, waardoor 90% van de pistes boven de 2.000 meter hoogte liggen. Hierdoor is het skigebied zeer sneeuwzeker. Het grootste gedeelte van de pistes is familievriendelijk en er zijn verschillende skischolen voor degene die graag willen leren skiën. Ook zijn er genoeg mogelijkheden voor de toerskiërs. Steile flanken en meerdere drieduizenders zorgen ervoor dat freeriders en toerskiërs zich niet hoeven te vervelen.

Hochzeiger ligt aan het begin van het dal en is het meest geschikt voor families. In totaal heeft dit gebied 40 kilometer aan pistes in alle moeilijkheidsgraden, waarvan 3 lange familie-afdalingen. Van beginnend skiër tot ervaren wintersporter, iedereen kan hier een heerlijke wintersport hebben. Voor de ervaren skiërs kunnen we bijvoorbeeld de zwarte Zirbenfall-afdaling aanraden, een piste die voor iedereen een grote uitdaging biedt. Door de zuidwestelijke ligging van het skigebied geniet je hier van een zonovergoten wintersportvakantie met het hele gezin. Het grootste gedeelte van dit gebied ligt ook boven de 2.000 meter, dus sneeuwzekerheid gegarandeerd van begin december tot eind april.

Rifflsee ligt wat verder het dal in, bij het dorpje Mandarfen. Vanaf het dorp brengt een gondel je meteen het skigebied in, naar meer dan 2.000 meter hoogte. Al tijdens de rit omhoog geniet je van een panorama uitzicht op het Pitztal en de omliggende bergmassieven. In totaal heeft Rifflsee 18,4 km pistes, waarvan het grootste gedeelte blauw is. Daarnaast beschikt dit gebied ook over een oefenpiste voor beginners en kinderen en is er een kinderland in Mandarfen. Vanaf Rifflsee kun je, mits de omstandigheden goed genoeg zijn, naar het dalstation van de Gletscherexpress skiën. De Gletscherexpress brengt je vervolgens naar de gletsjer.

De Pitztaler Gletscher is de hoogste gletsjer van Tirol en wordt daarom ook wel het dak van Tirol genoemd. Het skiseizoen begint hier al midden september en dankzij de hoogte kunnen ze tot mei de pistes optimaal houden. De gletsjer is in totaal 120 hectare groot en beschikt over ruim 22 km aan pistes. Door middel van verschillende technieken kunnen ze deze pistes van de beste sneeuw voorzien. Zo beschikken ze over een IDE-Snowmaker die zonder chemische toevoegingen sneeuw kan produceren, onafhankelijk van de buitentemperatuur, windsnelheid en luchtvochtigheid. Daarnaast maken ze ook gebruik van het traditionele Snowfarming, waarbij ze sneeuw van vorig seizoen bewaard hebben en kunnen gebruiken voor de seizoensstart. Ook als je niet skiet of snowboardt, kun je de gletsjer bezoeken. Zeker Café 3.440 is een aanrader voor iedereen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de hele omgeving.

Het Pitztal | Extra activiteiten

Ook in het Pitztal zijn nog genoeg andere activiteiten te doen naast het skiën en snowboarden. Wintersport bestaat tegenwoordig niet alleen meer uit de hele dag op de pistes staan, ook daarnaast wil je je goed kunnen vermaken. Wij hebben goed van die mogelijkheden gebruik gemaakt en lichten er hieronder een aantal toe.

Eén van de extra activiteiten die we hebben gedaan, is ijsklimmen. In het dal zijn 45 watervallen die vanaf december de hele winter bevroren zijn en een paradijs voor ijsklimmers vormen. Je vindt hier klimmogelijkheden voor beginnende klimmers, maar er zijn ook genoeg routes voor de ervaren ijsklimmers. Zo heeft de Taschachklamm verschillende routes die variëren in moeilijkheidsgraad en beschikt de Kitzgartenklamm over 15 routes voor beginnende klimmers. Het Pitztal biedt toegang tot de meest spectaculaire ijsklimroutes, sommige tot wel 190 m hoog. Rondom de gletsjer kun je op sommige plekken zelfs het hele jaar door klimmen.

Een andere activiteit die we in het Pitztal hebben gedaan, is snowbiken. Bij Skischool Hochzeiger huurden we de snowbikes en samen met een gids gingen we op pad. De gids legde ons uit hoe de snowbike werkt, welke regels er zijn en waar we op moesten letten en vervolgens gingen we op pad. Een snowbike lijkt een beetje op een fiets, maar dan heeft het ski’s eronder in plaats van wielen. Het was voor ons de eerste keer en het was zeker een leuke ervaring om een keer te doen! Het was een leuke afwisseling tussen al het skiën door en het is dan ook zeker een aanrader.

Tot slot hebben we nog een ritje gemaakt in een pistenbully. Aan het eind van de dag mochten we mee met de chauffeur en vertelde hij ons alles over het  prepareren van de pistes. We beschouwen de strak geprepareerde pistes altijd een beetje als normaal, maar daar gaat natuurlijk veel tijd in zitten. Dat beseften we ons maar al te goed nu we het een keer van dichtbij konden bekijken. Terwijl we onderweg waren, kregen we de gelegenheid om vragen te stellen over alles wat ermee te maken had. Zo leerden we weer allerlei nieuwe interessante dingen over de pistenbully, over het prepareren van de pistes en over wat er allemaal nog meer bij komt kijken.

Onze tips

  • Ga langs bij de Zirben Bäckerei voor het lekkerste gebak
  • Voor de ervaren skiërs: doe de Zirbenfall-afdaling
  • Breng een bezoek aan Café 3.440 om te genieten van het mooiste uitzicht over de hele omgeving
  • Dineer bij Restaurant Bergwerk voor een goede Oostenrijkse maaltijd
  • Ga een dagje skiën in alledrie de skigebieden en ontdek de veelzijdigheid van het totale skigebied

24 UUR IN: Het Pitztal in 1 minuut

Net als in de voorgaande seizoenen, hebben we ook dit seizoen weer een korte video om je alvast een voorproefje te geven van de hele aflevering. Je bekijkt hem hieronder!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in