Bord met waarschuwing lawine

© Skiinformatie.nl

22-jarige man overleden door lawine in skigebied Turracher Höhe

Zaterdag is een 22-jarige man omgekomen door een lawine in het skigebied Turracher Höhe in Oostenrijk. Rond 12.00 uur daalde een groep van zes wintersporters buiten de piste af toen een stuk sneeuw onder hen losliet. Eén van de wintersporters is volledig bedolven geraakt onder de sneeuw en na 25 minuten gevonden, reanimatiepogingen mochten niet baten.

Lawine in skigebied Turracher Höhe

De grote hoeveelheid verse sneeuw die is gevallen de afgelopen tijd heeft gezorgd voor risicovolle situaties in de skigebieden. Door de grote warmteverschillen in de sneeuw is de kans op lawines groot. Dat was ook dit weekend te merken. In skigebied Turracher Höhe is lawinewaarschuwingsniveau 3 afgegeven door de autoriteiten, volgens de ORF.

Toch ging het mis. Twee van een groep van zes wintersporters zijn zaterdag meegevoerd door een lawine in het skigebied op de grens tussen Karinthië en Steiermark. Een 21-jarige man is deels bedolven en vier mensen bleven ongedeerd. Een 22-jarige man raakte volledig begraven onder de sneeuw en is na 25 minuten gevonden. De hulpdiensten moesten hem anderhalve meter uit de sneeuw uitgraven.

Een fatale afloop

Bergreddingsdiensten uit Radenthein, Klagenfurt en Villach, twee hondengeleiders met lawinespeurhonden, de helikopters Libelle, Alpin 1 en RK 1 en de taskforce Villach en Murtal Alpine met vijf politieagenten werden ingezet bij de reddingsactie. Toen de 22-jarige man werd gevonden is hij direct naar het ziekenhuis van Klagenfurt gevlogen. Er zijn verschillende reanimatiepogingen gedaan, maar helaas is de man uit Feldkirchen in het ziekenhuis gestorven.

Lawines bij verse sneeuw

Er is in de Alpen een grote hoeveelheid verse sneeuw gevallen op een relatief warm sneeuwdek (door de milde temperaturen eind december en begin januari is de sneeuw opgewarmd). Deze temperatuurverschillen kunnen lawines veroorzaken en dat is ook precies wat er op dit moment aan de hand is in de Alpen. Van de warme sneeuwlaag wordt vocht getransporteerd naar de koelere nieuwe sneeuwlaag, hierdoor ontstaan broze kristallen die zorgen voor een zwakke sneeuwlaag. Bij belasting op deze sneeuwlaag kan deze breken, waardoor de sneeuw erboven gaat schuiven en de lawine afgaat.

Ben je nu aan het wintersporten? Houd dan de lawinewaarschuwingen in het skigebied goed in de gaten!

› Hoe werkt de lawinegevarenschaal?

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?