20% skiet door na ongeval op de piste

Het aantal ongelukken op de pistes neemt helaas al jaren toe. Steeds vaker skiën betrokkenen door na een botsing. Bij gemiddeld één op de vijf ongevallen gebeurt dit in Tirol, schrijft de ORF. Behalve dat het natuurlijk alles behalve netjes is, kan dit ook juridische gevolgen hebben, omdat er op de piste duidelijke regels gelden.

Hulp bieden is verplicht

In de pisteregels staat het duidelijk omschreven: bij een ongeval of botsing ben je verplicht hulp te bieden en slachtoffers mogen niet aan hun lot worden overgelaten. Daarnaast zijn betrokkenen verplicht hun identiteit bekend te maken. Advocaat Eduard Stachowitz, gespecialiseerd in ski-recht, legt uit: “In de praktijk zien we vaak dat de veroorzaker van een ongeval onbekend blijft, waardoor het slachtoffer zijn recht op schadevergoeding niet kan afdwingen.”

Vluchtende wintersporters tegengehouden

Wie getuige is van een ongeval op de piste en ziet dat de veroorzaker doorskiet of board, zou direct de politie moeten inschakelen. Daarnaast is er een zogenaamd privaatrecht om een verdachte aan te houden. Dit houdt in dat getuigen een “vluchter” mogen tegenhouden. Stachowitz benadrukt dat dit met beleid moet gebeuren: “Gebruik geen buitensporig geweld. Het is bijvoorbeeld toegestaan iemand naar de dichtstbijzijnde liftstation te volgen en daar de weg te blokkeren.” Het is bovendien verstandig het liftpersoneel te waarschuwen, zodat zij de liften kunnen stilleggen indien nodig.

Grote gevolgen voor slachtoffers

Uit cijfers van de Tiroler Alpinpolitie blijkt dat bij 18 tot 20 procent van de botsingen sprake is van een zogenaamd vluchtmisdrijf. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor slachtoffers, zegt Stachowitz: “Soms kunnen mensen hun beroep niet meer uitoefenen en raken ze hun inkomen kwijt. De financiële gevolgen kunnen levensbedreigend zijn. Daarom roep ik iedere skiër op om bij een ongeval ter plaatse te blijven en zijn gegevens te delen.” Wie schuld heeft aan een ongeluk, wordt niet op de plaats van het incident bepaald, maar door de rechter. Een praktische tip van de expert: als er telefoonnummers worden uitgewisseld, bel elkaar direct. Als het toestel van de ander overgaat, weet je zeker dat het nummer klopt.

Lees ook: Drie ski-ongelukken op dezelfde blauwe piste in Sölden

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?