Tradities in Oostenrijk

De tradities in Oostenrijk zijn bijzonder en typerend voor het land. Als je op vakantie bent in het land van de prachtige bergen veelzijdige natuur dan zie je op veel plekken deze tradities terug. Iedereen is wel bekend met de jodelende Oostenrijkers, de prachtige traditionele klederdracht en de heerlijke Oostenrijkse keuken. Hieronder lees je meer over de tradities in Oostenrijk! 

Lederhose of Dirndl in Oostenrijk

In veel restaurants, hotels of andere horeca gelegenheden in Oostenrijk kom je nog de prachtige traditionele klederdracht tegen. De mannen dragen een lederhose en de vrouwen schitteren in een prachtige dirndl. Vroeger werd een lederhose alleen gedragen door de bevolking waar nauwelijks geld aanwezig waren, bijvoorbeeld de boeren. De broek kon namelijk makkelijk en snel schoongemaakt worden. Door de jaren heen is dit veranderd en wordt er zelfs tegenwoordig nog op veel plekken de lederhose gedragen.

Jodelen

De Alpenlanden hebben een aantal tradities die bij iedereen bekend zijn. Eén van die tradities is het jodelen, waarbij een ‘jodler’ een galmend geluid maakt waarbij de borst en kopstem met elkaar afgewisseld worden. Bij de meeste mensen bekend om het echoënde geluid dat het geeft tussen de bergen. Toch blijft het een aparte manier om te communiceren en daarom zijn wij gaan kijken naar de geschiedenis van het jodelen.

Geschiedenis van jodelen

De Alpenlanden hebben een aantal tradities die bij iedereen bekend zijn. Eén van die tradities is het jodelen, waarbij een ‘jodler’ een galmend geluid maakt waarbij de borst en kopstem met elkaar afgewisseld worden. Bij de meeste mensen bekend om het echoënde geluid dat het geeft tussen de bergen. Toch blijft het een aparte manier om te communiceren en daarom zijn wij gaan kijken naar de geschiedenis van het jodelen. Ook nu is het jodelen niet weg te denken uit het Oostenrijkse straatbeeld. Zo nemen er talloze Oostenrijkers les zodat zij leren jodelen in de bergen. Op die manier blijft de prachtige traditie in stand en kunnen we nog jaren genieten van het prachtige geluid in de bergen.

Jodelen als communicatiemiddel

Jodelen kent al een lange historie en werd waarschijnlijk al in de prehistorie gebruikt. Het doel van het jodelen was om makkelijk en snel te communiceren met iemand anders op een andere berg. Op die manier konden dus grote afstanden snel overbrugd worden. Zo werd er van bergwei naar bergwei gecommuniceerd in de bergen. Jodelen is niet alleen in Oostenrijk een communicatiemiddel geweest, want ook in China, Spanje, Zweden, Roemenië, Italië en Polen werd er veel gejodeld.

Jodelen in praktijk

Ook nu wordt er nog veel gejodeld in de bergregio’s. Dit wordt dan vaak gecombineerd met meerstemmige partijen en complete achtergrond koren. Bekijk de onderstaande video waarin het jodelen van tegenwoordig in beeld gebracht is. Hierin wordt in de refreinen nog gejodeld terwijl de coupletten gewoon gezongen worden.

Jodelen lederhose

Feestdagen Oostenrijk

Ga je op vakantie naar Oostenrijk dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de feestdagen in Oostenrijk. Op deze dagen is het over het algemeen een stuk drukker op de Oostenrijkse snelwegen en moet je rekening houden dat bij veel bezienswaardigheden wachtrijen gelden.

feestdagen

Oostenrijkse keuken

De Oostenrijkse keuken kennen wij allemaal wel van de wintersportvakantie of tijdens het etentje bij het berghutje op 1.900 meter hoogte. Om je dit gevoel weer even te geven hebben wij de Oostenrijkse recepten voor jullie opgeschreven zodat je ook in Nederland kunt genieten van de Oostenrijkse uitspattingen.

Oostenrijkse keuken

Almabtrieb in Oostenrijk

De Almabtrieb vindt altijd plaats van halverwege september tot begin oktober en gaat altijd gepaard met grote feesten en versierde koeien die van de alm (bergweide) weer naar de stallen gaan. Lees hier meer over het traditionele evenement in Oostenrijk.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in