Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Zwitserse skigebieden komen met maatregelen voor skipas bij eventuele lockdown

Wintersportredacteur

Het is september en het wintersportseizoen komt langzaam dichterbij. Steeds meer skigebieden maken de coronamaatregelen bekend en we moeten er rekening mee houden dat skiseizoen 20/21 anders gaat zijn dan we gewend zijn. Maar wat als er komende winter toch een nieuwe lockdown afgekondigd wordt en je hebt al een skipas? Een aantal Zwitserse skigebieden geeft hier duidelijkheid over.

Voorverkoop skipassen

Veel wintersporters kopen hun skipassen in de voorverkoop. Dat scheelt vaak niet alleen een hoop geld, het is ook onderdeel van de voorpret van je vakantie. Hoe dat komende winter gaat, is nog even afwachten. Want wat gebeurt er met je skipas als de regering een nieuwe lockdown afkondigt? We hopen het natuurlijk allemaal niet, maar het zou kunnen gebeuren. In Zwitserland is hier al duidelijkheid over, daar regelen de skigebieden het individueel.

Dit doen Zwitserse skigebieden

Een aantal grote skigebieden in Zwitserland heeft duidelijkheid gegeven wat er in het geval van een nieuwe lockdown met je skipas gebeurt. Krijg je je geld terug? Krijg je een tegoedbon voor volgend seizoen? Of hebben ze een andere creatieve oplossing gevonden? Hieronder vind je per skigebied een overzicht.

Arosa Lenzerheide, LAAX en Davos Klosters

Deze skigebieden in Graubünden hebben een speciale ‘pandemie dekking’ ingevoerd voor hun skipassen. Dit betekent dat je bij een dag- of meerdaagse pas de volledige aankoopprijs terugkrijgt, mocht er weer een lockdown afgekondigd worden voordat jij hebt kunnen genieten van de pistes.

Bij aankoop van een jaarkaart zit het iets lastiger in elkaar. Dan word je terugbetaald in vorm van een korting op je volgende jaarkaart of een tegoedbon. De verrekening gaat dan als volgt: de betaalde prijs wordt vermenigvuldigd met het aantal dagen dat je mist door de lockdown en vervolgens gedeeld door 260. Dat laatste getal is het aantal dagen dat het seizoen duurt.

Adelboden Lenk

Ook Adelboden Lenk gaat met een zogeheten Pandemie-verzekering werken. Dit betekent dat je je geld en je skipas niet meteen kwijt bent in geval van een lockdown. Hier start de voorverkoop begin oktober, dus de precieze aanpak moeten we nog even afwachten.

Op wintersport naar Adelboden Lenk? Hier vind je onze tips >>>

Andermatt Sedrun en Disentis

De skigebieden Andermatt Sedrun en Disentis, die vanaf seizoen 2018/2019 met elkaar zijn verbonden, hebben een geld-terug-garantie ingevoerd. In het geval van een nieuwe lockdown krijg je het geld voor je skipas terug. Dit gebeurt in fases, afhankelijk van wanneer de lockdown afgekondigd wordt. Is dit het geval half december, dan krijg je 100% van de aankoopprijs terug. Gebeurt het in half januari, dan heb je recht op 60% van de aankoopprijs en ga zo verder. Bij een lockdown na 28 februari krijg je geen geld meer terug.

4 Vallées

Het skigebied 4 Vallées in Wallis heeft ook een geld-terug-regel ingevoerd. Hier rekenen ze in categorieën. Zo maken ze onderscheid tussen volwassenen en senioren en speelt de duur van de lockdown mee. Mocht de nieuwe lockdown 21 tot 50 dagen duren, dan krijg je als volwassene 200 CHF terug van je skipas. Maar mocht de lockdown bijvoorbeeld 81 tot 100 dagen duren, dan krijg je 800 CHF terug.

Saas-Fee

Ook Saas-Fee heeft voor een tegoedbon-aanpak gekozen en ook zij voeren hierbij fases in. Bij een lockdown met een duur van 21 tot 45 dagen krijg je een tegoedbon van 60 CHF voor een nieuwe skipas, bij 46 tot 90 dagen krijg je een bon van 120 CHF en bij meer dan 90 dagen een bon van 180 CHF.

Liever geld terug?

De reden dat veel skigebieden met een tegoedbon of korting op je volgende skipas werken is simpel. Als iedereen met een jaarkaart zijn geld terug wilt, trekt de kassa dat niet. Toch kan dit nog wel eens wat gedoe op gaan leveren. Sara Stalder, directrice van de Stichting Consumentenbescherming, geeft aan dat mensen een tegoedbon niet hoeven te accepteren. Daarom geeft ze aan dat de skigebieden de voorverkoop goed moeten regelen en duidelijk moeten zijn naar de klant.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in