Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Zwitserse liftmaatschappijen: “geen 3-G-regel in skiliften”

Vlag Zwitserland

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

In een persbericht van de Seilbahnen Schweiz wordt vandaag gemeld dat er komende winter geen 3-G-regel zal gelden in de skiliften. Dit besluit zou zijn genomen in samenwerking met de Zwitserse overheden. Het laatste woord hierover is echter nog niet gesproken, werd vandaag in de persconferentie van de Zwitserse overheid gemeld.

Als het aan de Zwitserse liftmaatschappijen ligt, geldt er komende winter geen 3-G-regel in de Zwitserse skiliften. Zij zijn ervan overtuigd dat ze een veilig skiseizoen kunnen draaien zonder iedereen om zijn of haar coronabewijs te vragen voor een rit in de lift. In dat geval zou er wel een mondkapjesplicht voor gesloten ruimtes en gondels gaan gelden en blijft de 3-G-Regel gelden voor de bergrestaurants en -hutten.

Coronamaatregelen wintersport in Zwitserland

In tegenstelling tot Oostenrijk en Italië bestaat de kans dat in Zwitserland komende winter geen 3-G-Regel geldt. Dat werd vandaag naar buiten gebracht door Hans Wicki, voorzitter van de Seilbahnen Schweiz. Dit betekent dat er geen verandering komt in de huidige coronamaatregelen voor skiliften. Je hoeft dus komende winter niet aan te tonen dat je gevaccineerd, negatief getest of genezen bent om gebruik te mogen maken van de skiliften. Dit besluit is volgens de Seilbahnen Schweiz genomen in samenspraak met de regering. Hieronder zetten we de belangrijkste punten uit dit besluit voor je op een rijtje:

  • Er geldt komende winter geen certificaatplicht, zoals ze dat in Zwitserland noemen, voor skiliften. Je hoeft dus geen coronabewijs te laten zien om in de skilift te mogen stappen;
  • Om in een bergrestaurant of -hut te mogen eten, moet je wel je coronabewijs laten zien;
  • Er geldt een mondkapjesplicht voor gondels en gesloten ruimtes;
  • In binnenruimtes moet je waar mogelijk 1,5 meter afstand houden van elkaar.

In een persconferentie van de Zwitserse overheid werd echter gemeld dat niet de Seilbahnen Schweiz de regels bepalen, maar de regering. Die heeft daarover echter nog geen definitief besluit genomen. Het is daarom nog maar de vraag of deze hierboven genoemde regels ook werkelijkheid worden.

Eerste Zwitserse skigebied voert toch certificaatplicht in

Ondanks dat er waarschijnlijk geen certificaatplicht gaat gelden in de Zwitserse skigebieden, gaan niet alle gebieden daarin mee. Zo heeft het eerste skigebied al aangegeven komende winter toch om het coronabewijs te gaan vragen. De Fideriser Heuberge in kanton Graubünden stelt voor alle activiteiten in het skigebied verplicht dat je je coronacertificaat kunt tonen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in