Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Zwitserse kantons willen coronabewijs vanaf 17 februari opheffen

Uitzicht-Arosa-Lenzerheide op het dorp Lenzerheide

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Vanochtend maakten we al bekend dat Italië de coronamaatregelen versoepelt en zij zijn niet de enige. In Zwitserland willen ze zelfs nog een stap verder gaan. Als het aan de meeste kantons ligt, wordt het coronatoegangsbewijs vanaf 17 februari afgeschaft. Dat was het resultaat van een stemming over verschillende ‘versoepelingsvarianten’ die de Federale Raad had voorgesteld. Met variant 1 heffen ze bijna alle maatregelen in een keer op, variant 2 doet dat in stappen. De stemming was duidelijk.

Geen coronabewijs meer, wel mondkapjes

De meeste kantons in Zwitserland zien geen reden om de coronamaatregelen in stappen op te heffen, zoals de gezondheidsdirecteuren hadden aangeraden. De cijfers gaan de goede kant op en het aantal besmettingen lijkt af te nemen. Daarom stemde de meerderheid van de kantons gisteren voor het opheffen van alle maatregelen, met een uitzondering. Ze willen de mondkapjesplicht de komende drie tot vier weken op verschillende plekken, zoals het openbaar vervoer, wel behouden ter bescherming van de kwetsbare groepen. Met het opheffen van de andere regels komt er een einde aan het coronatoegangsbewijs vanaf 17 februari. Dan mag iedereen, gevaccineerd, genezen of allebei niet, weer overal naar binnen.

Wachten op definitief besluit

Gisteren werd er gestemd in de Federale Raad over het versoepelen van de coronamaatregelen in Zwitserland. Het definitieve besluit is echter nog niet genomen. Vorige week adviseerden de gezondheidsdirecteuren op een conferentie nog de maatregelen niet in een keer op te heffen. Zij wilden eerst van 2-G-plus naar 2-G en daarna pas het coronatoegangsbewijs afschaffen. Zo kunnen ze zien wat het virus gaat doen. Als de dalende trend van de besmettingscijfers zich blijft voortzetten of zelfs versnelt, zal de Federale Raad volgende week waarschijnlijk een besluit nemen over het versoepelen van de regels.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in