Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Zwitserland staat fondue en raclette in gondels weer toe

Kaasfondue

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

In verschillende skigebieden in de Alpen kun je avondeten in een gondel. Niet eentje die beneden op de grond staat, maar echt een die nog aan de kabel hangt en je naar boven brengt. Ook in Zwitserland is dit het geval en daar staat natuurlijk de lokale specialiteit op het menu: fondue of raclette. Tot in 2019 de wetgeving werd aangepast en dat verboden werd… Na grondige analyses en duidelijk omschreven maatregelen zijn de risico’s inmiddels duidelijk en is het toch weer toegestaan.

Europese brandvoorschriften

In ruim 20 Zwitserse skigebieden werd het gondeldiner aangeboden met raclette of fondue. In de gondel stond dan een mooi opgedekte tafel met het fondue- of raclettestel en terwijl de lift draaide, genoten de gasten van een heerlijk diner mét uitzicht. Mega leuk, zeker voor de kaasliefhebbers, en een bijzondere activiteit voor je wintersport in Zwitserland. Vrij onschuldig zul je misschien denken, maar er staat wel een brander met een open vlam op tafel in een hele kleine ruimte. Een paar jaar ging het goed, maar in 2019 paste de Europese Unie de minimumvoorschriften voor brandveiligheid in kabelbanen en gondels aan. De EU had de regels aangescherpt en daardoor voldeed de gondelraclette of -fondue niet meer aan die voorschriften en werd het verboden. De skigebieden lieten het er echter niet bij zitten en gingen op zoek naar een oplossing.

Uitzondering mogelijk

Gelukkig voor de skigebieden in Zwitserland staat de Zwitserse wetgeving onder bepaalde omstandigheden uitzonderingen op de EU-regels toe. Dit kan natuurlijk niet zomaar. Zo moesten de skigebieden aantonen dat de uitzondering op de regel het algemene risico niet verhoogt. Aangezien het hier om brandrisico’s gaat, was het geen eenvoudige klus om dit te bewijzen. Na een tijd lang analyseren, aanpassen en testen heeft Seilbahnen Schweiz uiteindelijk een voorstel ingediend. En met succes, want het voorstel is goedgekeurd en de raclette en fondue in de Zwitserse gondels is weer toegestaan.

Duidelijke regels

De veiligheid van de gasten staat natuurlijk op nummer één. Dat vertelt ook Berno Stoffel, directeur van Seilbahnen Schweiz. Hij gaf aan dat het voorstel een opsomming bevatte van een risicoanalyse, duidelijk omschreven maatregelen om het brandgevaar in te dammen en een duidelijke omschrijving van de uitvoering. Ook over de gebruikte materialen is nagedacht. Zo is de tafel in de cabine vastgemaakt aan de vloer en gemaakt van brandvertragend materiaal. Dit alles om de veiligheid van de gasten te waarborgen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in