Nieuwsalert per mail ontvangen

Zweedse sneeuwkanonnen voor Noord-Korea

Sneeuwscooter Noord-KoreaEr heerst grote verbazing bij het bedrijf Areco, nu blijkt dat Noord-Korea in het nieuwe skigebied sneeuwkanonnen van hun makelij heeft staan. Noord-Koreaanse media lieten foto’s zien van het Masik Pass skigebied waarop de Zweedse sneeuwkanonnen te aanschouwen waren. 

CEO Johan Erling laat weten het een raadsel te vinden hoe de apparaten ondanks de VN-sancties op export van luxegoederen naar het land in Noord-Korea terecht zijn gekomen. Zijn bedrijf heeft de sneeuwkanonnen in ieder geval niet direct aan Kim Jong-Un verkocht. De Areco-chef zegt ook niet te geloven dat de apparaten via China binnen zijn gekomen. Hij vermoedt dat het om tweedehands sneeuwkanonnen gaat en daarvan is de herkomst lastig te achterhalen.

Het Masik Pass skigebied is het paradepaardje van de Noord-Koreaanse machthebber Kim Jong-Un en geldt als tegeninitiatief voor de Olympische Winterspelen, die in 2018 in Zuid-Korea worden gehouden. Volgens velen is het enkel een propagandaproject, want het overgrote deel van de bevolking zou geen mogelijkheid hebben om van de faciliteiten in het gebied gebruik te maken. In augustus hield de Zwitserse regering de export van skiliften naar het gebied al tegen vanwege straffen die de VN daarop legt.

Ook producenten van sneeuwscooters en andere piste-apparaten waren verbaasd toen ze hun producten op foto’s in het gebied zagen.

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in