Nieuwsalert per mail ontvangen

Zermatt lanceert modern lawinedetectie systeem

Zermatt heeft een geavanceerd lawinedetectie systeem geïnstalleerd waarbij er vroegtijdig lawines gesignaleerd worden. Het systeem moet ervoor zorgen dat het aantal lawine-ongevallen drastisch verminderd wordt, omdat er tijdig bepaalde gebieden afgesloten worden. Een doorbraak in de lawine-safety wereld dat dit jaar voor het eerst getest wordt.

Lawines kunnen tot een hoogte van circa 2.400 meter gedetecteerd worden met de radar. Als er een te groot lawinegevaar gesignaleerd wordt, kunnen de wegen gesloten worden door het activeren van barrières en verkeerslichten. De technologie is te vergelijken met het meten van snelheid van voertuigen. Als de radar een schuivende sneeuwmassa signaleert dan wordt dat opgemerkt en krijgt de meldkamer een signaal. Aan de hand van deze melding kunnen de autoriteiten voorzorgsmaatregelen nemen.

Tijd gaat leren hoe effectief het nieuwe systeem is, maar tot die tijd bevorderd het de veiligheid op de Zwitserse wegen. Zwitserland verwacht dat het systeem volgend jaar ook ingezet gaat worden in Amerika.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in