Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

World Cup skiërs krijgen groen licht op nieuwe airbag

Aankomend wereldbeker seizoen mogen de wedstrijd skiërs met een nieuw model airbag naar beneden. De internationale skibond FIS heeft een verbeterd model gepresenteerd. Nu moeten alleen de skiërs zelf nog overtuigd worden.

De airbags voor skiërs zijn bedoeld om de klap op te vangen tijdens een crash. Vooral de nek, borst, schouders en bovenste nekwervels worden hierdoor extra beschermd. De fabrikant, de Italiaanse firma Dainese, kan aantonen dat de airbag 61 procent van de crash absorbeert.

De airbag is nog zeker niet populair onder de skiërs. De grootste zorg is het moment van opblazen. De airbag zou pas functioneren wanneer het lichaam van een skiër een beweging maakt die niet tijdens een race kan voorkomen, zoals een zijdelingse draai tijdens een sprong.

Maar hoe kunnen de sensoren van de airbag zeker weten om op het juiste moment uit te klappen? De skiërs vertrouwen het niet. Vorig jaar bood het bedrijf al een airbag aan, maar ook toen moesten de meeste skiërs er niks van weten.  Je moet er toch niet aan denken dat de airbag uitklapt terwijl je nog op de ski’s staat.

Toch is al een deel van de skiërs overstag. Zij hebben met de airbag getraind.  ‘De airbag is niet op de verkeerde momenten opengegaan’, zegt de Oostenrijkse skitrainer Florian Winkler in de Süddeutsche Zeitung over testtrainingen in de zomer.Markus Waldner, van de FIS, zegt in dezelfde krant: ‘De airbag is niet verplicht, maar we raden hem wel aan.

Wat is jullie mening over de airbag tijdens het skiën?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in